12 octombrie 2011

Gandacei

   Astazi vin cu o reteta de fursecuri sau biscuiti (nu stiu unde sa incadrez aceste "dulciuri"). Aluatul este usor de facut insa pregatirea pentru coacere solicita ceva timp, aproximativ 45 de minute.
Ingrediente pentru aluat:
- 250 g unt/margarina
- 100 g zahar pudra (eu folosesc cu aroma de vanilie)
- 350 g faina
- 1 plic zahar vanilat (de bourbon de preferat, are gust mai intens)
- sare, aprox jumatate de lingurita
- cand am lamaie, eu rad si din coaja acesteia, in reteta nu se cere.
Din toate acestea se framanta un aluat. Se incepe cu untul/margarina care se freaca cu zaharul si zaharul vanilat (si coaja de lamaie daca este), dupa ce ati amestecat cele de mai sus, puteti incepe prin a incorpora faina, va iesi un aluat mai vartos. Eu am facut aceasta reteta de multe ori si nu a trebuit niciodata sa modifc cantitatile, trebuiesc respectate pentru a avea un aluat bun pentru gandacei.


     Aluatul se pregateste facand bastonase subtiri, cu diametru de aproximativ 1 cm si se taie la 2 cm lungime,



se pun in tava cuptorului (nu necesita hartie de copt) si se aplatizeaza cu furculita dupa cum se vede in poza de mai jos :)

   Se dau la cuptor, la foc mediu si se urmaresc pentru a nu se arde, se coc foarte repede.
   Se mai face si o glazura: - 3 linguri apa; - 5 linguri zahar; - 2,5 linguri cacao si 1/3 unt(margarina). Toate acestea se fierb, dupa care se trece fiecare bastonas prin glazura (doar jumatate, jumatate de bastonas ramane asa; sigur ati vazut in comert, biscuiti glazurati pe jumatate). Jumatatea glazurata, daca doriti, o puteti tavali si prin nuca de cocos.
  Eu nu am ajuns la partea cu glazura, pentru ca s-au mancat imediat. :))
 
  Pofta buna!

8 comentarii:

  1. Eu am mancat, deci pot confirma faptul ca sunt taaare buni! :D

    RăspundețiȘtergere
  2. frumosi gandacii astia...parca am ami vazut reteta asta undeva =))

    RăspundețiȘtergere
  3. Si cum aratau, Alice? Eu am primit reteta cu cativa ani in urma, de la cumnata mea, tot ce e posibil sa o fi vazut, ca de undeva a pornit, la fel ca toate retetele :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata ca piscoturile pe care le faceam la masina de tocat. De notat.

    RăspundețiȘtergere
  5. sa stii ca nu merg facute la fel de groase, am incercat sa le fac in mai multe forme si nu se fac decat asa, cel putin la cuptorul meu

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu furculita se apasa doar varful, si restul ramane grosut, ca un adevarat gandacel - de aici ii vine numele. Varful furculititat se inmoaie apoi in ciocolata si se da prin nuca... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pt sfaturi. Cu gandaceii e ca la sarmale, n moduri de a le face.

      Ștergere