5 noiembrie 2011

alimente din sanul naturii

    Timp de secole, oamenii au cules roadele tinuturilor salbatice, nu doar pentru hrana, ci si ca medicamente naturale. Au tratat astfel nenumarate afectiuni, de la reumatism pana la gripa si de la eczema pana la cistita.


1. Murele se coc intre mijlocul lui august si inceputul lunii octombrie. A se spala bine inainte de a fi consumate. Murele furnizeaza cantitati utile de fibre alimentare, vitamina C, antocianozide si mangan. In medicina plantelor, ceaiul din frunze de mur se foloseste ca tonic in dizenterie si diaree sau ca gargara in amigdalite.





2. Papadiile, frunzele tinere, proaspete, au un gust usor amarui si invioreaza orice salata. Ele contin beta-caroten, calciu, potasiu si cu 50% mai mult fier decat o cantitate similara de spanac. Papadia este un diuretic natural, totusi, spre deosebire de multe alte diuretice, papadia nu provoaca scaderea nivelului de potasiu din organism, deoarce continutul sau ridicat de potasiu este suficient pentru a-l inlocui pe cel excretat in urina. In medicina naturista, papadia se prescrie la detoxifierea sangelui si la tratamentul unor afectiuni ale pielii precum eczema.





3. Basica porcului (lycoperdon giganteum) arata ca niste uriase oua albe si poate ajunge pana la marimea unei mingi de fotbal. Este comestibila in intregime cat timp canea ei este de un alb imaculat, fapt ce indica prospetime. Tiati ciuperca in felii mari si frigetile in unt.







4. Turtita (sau lipicioasa) se consuma tanara, ca inlocuitor al spanacului in supa. In medicina plantelor se foloseste ca un antiinflamator si diuretic. Infuzia, obtinuta turnand apa clocotita peste frunze si strecurand dupa 10 minute, se foloseste ca tonic pentru amigdalita si probleme adenoide.













5. Porumbele sunt fructe de un albastru inchis, usor aburit. Sunt mici si amarui si cresc in tufisurile spinoase de porumbar. Se culeg toamna tarziu si din ele se prepara un jeleu transparent care se serveste la friptura, sau se pot pune la gin.





6. Urzicile nu mai inteapa cand sunt preparate. Contin beta-caroten, vitamina C, calciu, fier si potasiu. Sunt un diuretic natural. In medicina plantelor, sucul lasat de frunze se amesteca cu miere si se foloseste in tratarea astmului. Supa sau infuzia din frunze de urzica se considera a fi adjuvante pentru cei ce sufera de eczeme si tot frunzele se folosesc la tratamentul afectiunilor reumatice si al artritei. Vara, un manunchi proaspat de urzici tinut in incapere va tine la distanta mustele.  Culegeti primavara varfuri de urzici tinere, de un verde deschis, fiindca in iunie ele devin deja aspre si amare. Clatiti-le bine puneti-le la fiert, gustul lor este usor acid si sunt folosite in mod traditional ca inlocuitor al spanacului la mancare.


7. Macesul are fructele mici, portocalii sau rosii, apar de regula intre mijlocul lui august si octombrie. La aceeasi cantitate, macesele contin de 8 ori mai multa vitamina C decat portocalele, 100 g furnizand de sapte ori necesarul zilnic al unui adult. Sub forma de sirop, macesele sunt o buna sursa de vitamina C pentru copii. Macesele contin mici seminte acoperite cu peri intepatori, ce pot irita tubul digestiv, astfel ca fructele fierte trebuie strecurate inainte de a fi folosite.

 !!!  A nu se culege plantele de pe marginea drumurilor unde solul este probabil poluat sau plantele au fost stropite cu erbicide.

2 comentarii:

  1. In ultima poza nu sunt macese :) Macesele sunt putin mai mari , si au o culoare putin spre portocaliu . Celor din poza popular li se spune " cocosholmo " . Dar si acelea sunt comestibile , sunt dulcegi si au un sambure la mijloc .

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc MoGio pentru atentionare, schimb poza :)

    RăspundețiȘtergere