18 ianuarie 2012

muschi de vita pe pat de legume

 

  Atunci cand ai un bolnav de diabet in casa, trebuie sa te gandesti la un meniu adecvat si persoanei in cauza.  
  Acest gen de mancare este potrivit unui bolnav de diabet in faza incipienta, atunci cand este nevoie sa-si mentina glicemia intre limite.










Ingrediente:
- piept de vitel/vita de 400-500 g
- 2 cepe mari/3 mai mici tocate
- 1 lingura unt (daca nu e meniu de regim)
- 1 fir de praz taiat rondele
- 2-3 morcovi taiat rondele
- 3 rosii curatate si tocate cu tot cu suc
- cam 3 linguri de bulion de rosii
- ardei iute tocat




Marinata:
- sare
- 5 catei de usturoi tocati
- sucul de la o jumatate de lamaie
- 1 lingura ulei masline (daca nu e meniu de regim)
- oregano
- piper
- apa minerala

  Carnea se feliaza in bucati mai groase si se marineaza.
  Se face un amestec din ingredientele de la marinata, se adauga carnea, se pune totul intr-o punga si acolo se adauga apa minerala sau vin alb sec (cui ii place) atat cat sa cuprinda. Se lasa la marinat de pe o zi pe alta.
  Feliile de carne se zvanta cu un prosop de hartie si se dau la prajit in untul topit (sau putin la gratar pt bolnavi) foarte repede pe ambele parti, ramane in sange.
  In sosul ramas de la prajit se caleste ceapa cam 2-3 minute (pt bolnavi se adauga putina apa in loc de unt), se adauga morcovii, rosiile cu tot cu sucul lasat si se mai fierb asa inca 5 minute, se adauga prazul, ardeiul iute, se mai lasa sa fiarba in sucul rosiilor inca 2 minute si se adauga bulionul si sarea.
  Sosul format se pune intr-un vas bun de dat la cuptor si se scufunda feliile de carne putin prajite.
  Se da la cuptorul incins la foc mediu, timp de 1 ora jumatate - 2 ore, cu capac sau folie deasupra, in functie de cuptor.

  Se serveste cu garnitura de cartofi, mamaliga, paste... continutai voi lista.


 


12 comentarii:

  1. merge foarte bine si pentru cei sanatosi, te pup si multa sanatate pentru cel bolnav :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Dana, e o mancare usoara care prinde bine pt oricine

      Ștergere
  2. Foarte buna reteta ta! Noua ne place foarte tare vita, desi eu una i-am descoperit gustul doar de vre-o 5 ani :) Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce asa tarziu Simo? Si mie imi place foarte mult, doar ca de multe ori nu am timp sa o prepar, pt ca trebuie marinata ....eu fac mancare in functie de ce chef si timp am, asta cu premeditatul nu prea tine la mine =))

      Ștergere