31 mai 2012

briose englezesti a la Ruhlman


   Mi se facuse ieri o pofta nebuna de briosele Laurei Laurentiu. Mi se intampla destul de des sa ratacesc pe blogul ei si sa raman fascinata de retete si bineinteles cu saliva pe tastatura. Am gasit cotrobaind prin bucataria ei reteta de Briose englezesti, asa ca am listat eu frumusel reteta si cand am ajuns acasa m-am pus pe treaba, ca  altfel nu mai dormeam noaptea.
   D-na Laura a studiat problema inainte de a le reproduce si le-a gasit pe siteul unui om despre care se spune ca ar fi unul dintre cei cinci din lume care stie secretul adevaratelor briose englezesti, Michael Ruhlman.
   Dar trecand peste asta, sa trec la operatiunea propriu zisa de briose, ca abia astept sa va povestesc.
Ingrediente:


  • 60 g unt/margarina
  • 1 lingura cu zahar
  • 450 ml lapte
  • 20 g drojdie proaspata
  • 1 ou
  • 450 g faina (eu am folosit 650 si azi am mai facut o portie cu faina amestec 650 si 000)
  • 1 lingurita si jumatate de sare (grunjoasa folosesc eu)
  • optional 1 lingurita praf de copt
  • faina de porumb pt presarat
Preparare:

  • untul moale se freaca cu zaharul pana are aspect de crema, se adauga drojdie si se freaca pana se omogenizeaza.
  • separat se bate oul intreg si se incorporeaza treptat in compozitia de unt cu drojdie.
  • se adauga laptele caldut (la aproximativ 38 grade Celsius) peste crema de unt cu drojdie si ou. Se omogenizeaza bine, nu va faceti griji ca untul se va topi in lapte si se lasa la odihnit 10-15 minute in loc cadut pana incepe sa creasca, face basici pe suprafata.
  • intre timp cerneti faina impreuna cu praful de copt si sarea de 2-3 ori pt a fi aerata, pufoasa si spalati vesela, cine spala la mana :D .
  • laptele se incorporeaza cu faina, treptat ca sa nu se faca cocoloase si se amesteca cu facaletul sau telul. Nu merge cu mana pt ca la final va avea consistenta aluatului de clatite dar putin mai gros. Se freaca bine pana cand aluatul este neted si fara coolose.
  • se acopera castronul cu folie alimentara si se lasa intr-un loc cald la crescut o ora sau mai bine pana-si dubleaza volumul.
  • se ia tava de briose, se presara faina de porumb in fiecare lacas cat se ia intre cele trei degete, pt a nu se prinde aluatul
  • se pune cu lingura din aluat in forme pline pe jumatate si se dau la cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius.
  • se lasa cam 20 de minute, dar totusi mai verificati dupa primele 10 minute ca sa nu se arda.
*recomand un vas mare pt dospitul aluatului deioarece creste foarte mult 
*locul cald in care pun eu aluatul la dospit este cuptorul cu microunde pe care initial l-am incalzit 2 minute
*deoarece nu am avut praf de copt, nu am folosit
*reteta originala se face pe plita ca aici, eu nu am ce-mi trebuie si nu am nici timp, prefer mancarurile care se fac la cuptor, sunt mai spornice

Va las cateva poze pt admirat, atat cat se poate la aparatul meu care nu stie sa faca poze bne :P

mai aveam de frecat destul
dupa cum se vede, aluatul a crescut foarte mult incat a curs pe langa vas



   Am facut si trei briose pe plita



....am uitat de ele si le-am cam prajit :))

   Concluzia mea: imi pare rau ca nu puteti degusta, m-am indragostit de ele. Am facut ieri o portie si azi am repetat dar cu proportiile dublate ca sa ne ajunga :P, de fapt chiar acum sunt in cuptor, simtiti mirosul? 
   Vreau sa va zic ca totul miroase bine, incepand cu aluatul care te imbata si terminand cu briosele in stare finita.
   Mi-au iesit niste pufosenii pufoase de nu ma pot abtine si siiigur le voi adopta in rutina mea culinara.
   Ii multumesc Laurei pt ca nu a tinut secretul pt ea :P .

  POFTA BUNA si incercati-le cu incredere, este o reteta usor de facut, chiar si pt incepatori.

16 comentarii:

  1. Garantez eu ca sunt delicioase si extrem, extrem de pufoase... :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce faine si funny arata coapte in forma de briose, bravo! Ma bucur mult ca ti-au placut, sa va fie de bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult pt aprecieri, ma bucur ca va plac :*

      Ștergere
  3. Dar arata super bine.As vrea si eu una.Pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce bine arata! Toata lumea a facut briose! Ia sa fac si eu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. te rog sa-mi faci trimitere la link cand ai facut

      Ștergere
  5. daca zice Simo...inseamna ca sunt bune :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce frumoase ti-au iesit... Voi folosi si eu reteta asta pe viitor.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. Servesc si eu una! Multumesc! :)

    RăspundețiȘtergere