31 august 2012

tarta cu dovlecel

   E cam tarzie postarea, tarta am facut-o prin mai-iunie, cand s-au facut dovleceii in gradina, in urma provocarii Amei, dar nu-i bai ca se mai gasesc sau se pot inlocui. Oricum tartele se fac cam cu orice, fie ele dulci sau sarate ai libertatea in a fii inventiv/creativ, trebuie doar sa potrivesti aluatul (dulce/sarat). Ce sa va mai spun, se face repede, asta deja se stie, e usoara la burtica :P...numai buna de mancat.



ALUAT:

  • 250 g faina
  • 125 g unt
  • 100 ml apa
  • 4 g sare (asa zicea la reteta, eu am pus cam jumatate de lingurita de sare fina)
SOS:
  • 250 ml frisca (am folosit smantana clasica)
  • 3 oua
  • putina sare
UMPLUTURA:
  • o ceapa mai mare
  • 2-3 dovlecei
  • 2-3 morcovi (eu am avut din gradina, sunt normali nu ca cei furajeri din supermarket)
  • marar tocat
  • cascaval
  • gris sau pesmet
EXECUTARE:
  • se face aluatul din toate ingredientele de mai sus si se lasa la rece pana pregatiti legumele pentru umplutura
  • ceapa se taie rondele
  • dovleceii se curata de coaja, se taie rondele, se freaca cu putina sare si se lasa sa stea cam 20 de minute, timp in care lasa apa. Se scurg bine de apa lasata.
  • morcovul se curata si se da pe razatoare (nu mai stiu pe care am dat, cea mare sau cea mica, a trecut ceva timp din iunie :P)
  • se face sosul prin amestecare smantanei cu ouale batute intregi si sarea
  • acuma e momentul sa scoateti aluatul din frigider, il puneti pe blatul infainat si-i dati o forma cat mai rotunda care sa se potriveasca formei de tarte (sau forma in care veti coace, tava normala sau ce o fi)
  • se pune aluatul in tava si se inteapa cu furculita pe alocuri
  • se presareaza pe fund cu gris sau pesmet (ca sa absoarba din sucul lasat de legume mai ales de la dovlecei)
  • se pun rondelele de ceapa

  • apoi rondelele de dovlecel 
  • urmeaza morcovul ras si mararul tocat

  • se toarna sosul peste legume

  • se da tarta la cuptorul incins la 180 grade Celsius cam 40 de minute, mai aruncati un ochi si voi
  • cand este aproape gata, cam cu 5 minute inainte, se scoate si se pun deasupra cateva felii de cascaval.


Pofta buna!!!

5 comentarii:

  1. Sper ca mai ai o portie si ptr mine.. :)
    Delicios arata!!!
    Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simona draga, daca vii in Timisoara, fac special pt tine :-*

      Ștergere
  2. Buna ziua!
    Cristina's world si eLady.ro va invita la concurs! Pentru mai multe detalii, va rugam sa accesati acest link: http://cristina-cristinasworld.blogspot.ro/2012/10/concurs.html
    Mult succes!

    RăspundețiȘtergere