31 august 2012

tarta cu dovlecel

   E cam tarzie postarea, tarta am facut-o prin mai-iunie, cand s-au facut dovleceii in gradina, in urma provocarii Amei, dar nu-i bai ca se mai gasesc sau se pot inlocui. Oricum tartele se fac cam cu orice, fie ele dulci sau sarate ai libertatea in a fii inventiv/creativ, trebuie doar sa potrivesti aluatul (dulce/sarat). Ce sa va mai spun, se face repede, asta deja se stie, e usoara la burtica :P...numai buna de mancat.



ALUAT:

  • 250 g faina
  • 125 g unt
  • 100 ml apa
  • 4 g sare (asa zicea la reteta, eu am pus cam jumatate de lingurita de sare fina)
SOS:
  • 250 ml frisca (am folosit smantana clasica)
  • 3 oua
  • putina sare
UMPLUTURA:
  • o ceapa mai mare
  • 2-3 dovlecei
  • 2-3 morcovi (eu am avut din gradina, sunt normali nu ca cei furajeri din supermarket)
  • marar tocat
  • cascaval
  • gris sau pesmet
EXECUTARE:
  • se face aluatul din toate ingredientele de mai sus si se lasa la rece pana pregatiti legumele pentru umplutura
  • ceapa se taie rondele
  • dovleceii se curata de coaja, se taie rondele, se freaca cu putina sare si se lasa sa stea cam 20 de minute, timp in care lasa apa. Se scurg bine de apa lasata.
  • morcovul se curata si se da pe razatoare (nu mai stiu pe care am dat, cea mare sau cea mica, a trecut ceva timp din iunie :P)
  • se face sosul prin amestecare smantanei cu ouale batute intregi si sarea
  • acuma e momentul sa scoateti aluatul din frigider, il puneti pe blatul infainat si-i dati o forma cat mai rotunda care sa se potriveasca formei de tarte (sau forma in care veti coace, tava normala sau ce o fi)
  • se pune aluatul in tava si se inteapa cu furculita pe alocuri
  • se presareaza pe fund cu gris sau pesmet (ca sa absoarba din sucul lasat de legume mai ales de la dovlecei)
  • se pun rondelele de ceapa

  • apoi rondelele de dovlecel 
  • urmeaza morcovul ras si mararul tocat

  • se toarna sosul peste legume

  • se da tarta la cuptorul incins la 180 grade Celsius cam 40 de minute, mai aruncati un ochi si voi
  • cand este aproape gata, cam cu 5 minute inainte, se scoate si se pun deasupra cateva felii de cascaval.


Pofta buna!!!

27 august 2012

tortul tiramisu de 1 an


   Sambata nepotelul meu a facut 1 an si duminica l-am sarbatorit. Cumnatica m-a insarcinat cu facerea tortului. Misiune nu foarte grea daca ai timp, dar cum eu am dat o tura rapida (de vineri noaptea pana duminica dimineata) prin Europa si m-am intors duminica dimineata, mi-au ramas practic doar 4 ore pentru minunatul tort. Solutia era sa fac ceva la rece si cum era si cald a venit numa bine tortul meu fresh. Asa ca am facut o "corcitura" de tiramisu.

 Pentru un tort de 30/40 am avut nevoie de:

  • 5 pachete de piscoturi de 200 g
  • cca 300-400 g branza dulce de vaca
  • 750 g mascarpone
  • 300 g zahar + inca o cantitate dupa gust (o sa vedeti de ce)
  • smantana pentru frisca 600 ml
  • 6 galbenusuri de ou
  • 3 plicuri intaritor pentru frisca
  • 2-3 plicuri zahar vanilinat
  • 2 lingurite esenta de rom
  • cocaze
  • cafea naturala
  • sirop de cocaze
  Cum am procedat:

Crema de branza dulce (seamana cu cea de la tarta fresh):
  • branza dulce se freaca bine pana are o consistenta cremoasa, se adauga un plic zahar vanilinat si zahar dupa gust (cantitate de mai sus de care va vorbeam)
  • cand s-a dizolvat zaharul, se adauga 250 g mascarpone si se omogenizeaza bine
  • 200 ml frisca se bate bine, cand sta tapana bine se adauga si un plic de intaritor si se omogenizeaza
  • frisca se incorporeaza in crema de branza dulce cu mascarpone si se da la rece, iar intre timp se face
Crema de tiramisu (puteti vedea si aici):
  • galbenusurile de ou se freaca cu 300 g zahar si 1-2 plicuri zahar vanilinat (eu data viitoare voi pune mai putin zahar, pentru mine e prea dulce) pana devin ca o crema si isi dubleaza volumul
  • se adauga 500 g mascarpone si 2 lingurite esenta de rom, se incorporeaza bine totul
  • 400 ml de frisca se bate bine si se adauga 2 plicuri de intaritor (cum am explicat mai sus)
  • frisca se incorporeaza bine in crema de mascarpone si se da la rece
Asamblare:
  • stratul de jos de piscoturi l-am insiropat in cafea, foarte putin ca sa nu faca balta
  • peste am pus crema de branza dulce (deoarece e mult mai grea), peste care am presarat un strat de cocaze rosii (sunt foarte bune si acrisoare, le-am pus cu scopul de a taia greata)
  • peste crema am pus stratul doi de piscoturi insiropate in sirop de coacaze rosii (am folosit sirop de coacaze cu acelasi scop, de a fi un tort fresh, usor acrisor)
  • la randul doi de crema am folosit treisfert din crema de mascarpone
  • am mai adaugat un strat de piscoturi insiropate in cafea si peste am pus sfertul de crema ramasa
   Cand am terminat de asamblat tortul, am trecut la ornat dupa cum vedeti in poza. Munca de ornare nu-mi apartine, artistul meu din casa se ocupa cu asta, facem echipa buna, asa ca laudele sunt pentru boyfrendu meu :P
  A trebui sa-l transport cam 40 de km pe cadura mare de la pranz, de la oras la tara, a fost cel mai lung drum din viata mea, dar a meritat. Clima din masina nu mai are freon, deci va dati seama ce emotii am avut, imi era frica sa nu se topeasca tot.
  Ma bucur ca a fost apreciat de catre toata lumea, s-a mancat foarte repede, parca eram termite nu oameni, a prins bine o felie mare de tort rece, fresh si usor digerabil, pe asa o caldura.
  Nepotelul cel mare, cand m-a vazut cu tortul, mai sa ma darame, striga la mine ca vrea si el asa un tort de ziua lui. Aici se vede si tortul de la ultima lui zi de nastere.
   Poze in sectiune nu am apucat sa fac, chiar si aceasta poza e cu amprenta celui mic care tinea neaparat sa bage manuta.
  Am uitat sa precizez ca tortul a fost facut pentru 20 de persoane, adulti toti.
  Sper ca va place, trebuie doar sa ma credeti pe cuvant ca arata bine si era gustos. Pentru voi nu a mai ramas nimic :D

sarbatoritul

nepoteii mei care se iubesc foarte mult


Voi cum v-ati petrecut in acest sfarsit de saptamana?

9 august 2012

Tortilla spaniola


  Am fost in Spania, nu v-am zis, nu? Mai corect spus, am trait o perioada in Spania, in Madrid si prin imprejurimi.

  Pe langa multe alte mancaruri care mi-au placut enorm de mult s-a numarat si tortilla, varianta simpla, clasica si rapida. Este un fel de omleta, dar mult mai consistenta, foarte satioasa, dar cu siguranta stiti. Totusi va arat cum o fac eu repede la micul dejun. Na nu foarte repede cam 45 de minute, insa merita efortul.


   INGREDIENTE:

- 4 oua intregi batute cu telul
- 4 cartofi medii taiati rondele (mai groase decat la chipsuri)
- 1 ceapa mare sau 2 mai mici taiata rondele
- sare si piper
- eu am ras si un morcov deoarece se vestejea deja, dar pana acuma nu am folosit.


   PREPARARE:

  • cartofii se prajesc in ulei, pe rand si se scot pe un servetel
  • se caleste si ceapa pana devine aurie si se scoate pe un servetel
  • am amestecat ouale batute, cu cartofii si ceapa, am condimentat si am pus omleta (tortilla) in tigaie pe foc
  • se lasa la copt ca la omleta si se intoarce si pe partea cealalta. Eu pun o alta tigaie capac si o rastorn, mi se pare mai usor, asa ramane omleta intreaga.





   Am servit-o cu morcov ras deasupra, boyfrendul a avut nevoie si de carne pe langa :))



          POFTA BUNA!

8 august 2012

dulceturi si iar dulceturi

 

   Stiu ca este cam tarzie postarea, insa nu am avut timp de ea. In sezonul capsunilor si al caiselor am mai facut cateva borcane de dulceata atat in metoda clasica cat si cu gelfix super. (a se intelege ca nu am primit nimic de la producator si nu fac reclama, am vrut sa-mi satisfac curiozitatea doar).

   Dulceata de capsuni 3:1
   Procedeul este conform instructiunilor de pe ambalaj: la 1 kg de fructe se adauga 350 g zahar si un plic de gelfix super 3:1. Se da compozitia la fiert pentru 5 minute, se spumeaza, se pune in borcane si se lasa la racit prin rasturnarea borcanelor pentru a se raci dulceata amestecata, are tendinta de a se lasa in jos sucul, iar deasupra sa ramana fructele (am patit-o eu).
   Cam atat si e gata dulceata, la gust e foarte buna, cat e de sanatoasa sau nesanatoasa...nu stiu sa va zic si nu prea m-a interesat, nici capsunile nu mai sunt ce au fost. Asta este strict parerea mea.
   Si pozele:

am taiat capsunile, erau prea mari
deja amestecate cu gelfix si zahar, pe foc

le rasturnam, dar am plecat de acasa si le-am uitat asa :))
la final un borcan a ramas cu dulceata in capac :D

   Dulceata de caise 3:1

   Procedeul este acelasi ca la dulceata de capsuni de mai sus.
   Va las sa vedeti pozele:





 PRO:

  • nu se sta mult la bucatarie
  • fructele raman aproape intregi
  • se pastreaza culoarea
  • nu se foloseste mult zahar
  • si pentru moment zic ca stau si bine, desi in apartament e foarte cald. La acest aspect am sa revin si in primavara cu concluzia finala ;)
  • dulceata este foarte gustoasa, se simte aroma fructului
CONTRA: - pentru moment nu am nimic de obiectat



   Dulceata clasica de caise

   Am procedat intocmai ca la dulceata de capsuni  cu deosebirea ca la 1 kg de fructe spalate si curatate de samburi, am pus 400 g zahar, caisele erau mai acrisoare. Si aceasta varianta de dulceata imi place foarte mult si a iesit foarte buna, deoarece am avut norocul sa gasesc fructe foarte parfumate si aromate, desi erau de import.
   Pozele:

aici le lasam peste noapte sa stea in zahar



       La iarna vor fi bune tare.

6 august 2012

cu clatita la control

....si continui concursul la care participam, va spuneam aici. A venit partea a doua, in care pe Gateste Sanatos s-a dat startul cu cateva zile in urma, urmatorului concurs si anume" Cu clatita la control" , unde reteta cu cele mai multe like-uri castiga o minunata oala sub presiune marca Fissler. Imi doream foarte mult sa fiu fericita castigatoare, dar Sufleul de clatite nu a facut mari furori :)), asa ca ma multumesc cu ideea ca poate cuiva ii va place si va incerca sa faca acasa.
   Pentru cine doreste sa-mi vada clatitele pe Gateste Santos poate intra aici sau http://www.gatestesanatos.ro./Cu-clatita-la-control/sufleu-de-clatite.html.
  Pozele erau acestea:



P.S.  din pacate gustul, aroma nu se pot simti dintr-o poza, iar cum  eu nu am un aparat de calitate, nu am putut nici reda in imagini ce bunatate am facut :D .