6 iunie 2013

baclava turceasca

   Hello hello hellooooo!!!! Back to work, dar inainte sunt datoare cu o explicatie legata de absenta mea, care-mi va fi si scuza J.

   Deci, in iarna am aflat ca sunt insarcinata, bucurie mare pentru noi, imi venea sa strig in gura mare, sa afle toata lumea, mi se parea ca numai eu traiesc aceasta bucurie si alte femei n-au mai cunoscut-o. Dar am tacut malc pana am fost sigura ca am o sarcina viabila, un bebe sanatos… Intre timp am intrat in perioada greturilor incat eram tot mai departe de bucatarie, uram toate mirosurile, imi uram nasul sensibil J. A inceput sa treaca si aceasta perioada, eram fericita ca-mi pot relua activitatile mele de zi cu zi….dar de unde, nu a fost asa, au inceput peripetiile mai neplacute ale sarcinii, cu probleme pe care nu le voi detalia. Am intrat in concediu de risc maternal. Toata viata noastra a fost bulversata si data peste cap, s-au schimbat prioritatile si ne-am focusat in directia sarcinii. Eu implicit n-am mai dat importanta blogului si altor lucruri care au devenit secundare in viata mea. Am vrut sa ma bucur de acest moment cat de mult puteam cu problemele aferente. Acum ne bucuram linistiti, impreuna, deoarece au trecut toate neplacerile, bebele este sanatos si nu a resimtit evenimentele. Ne bucuram de fiecare miscare pe care o face si asteptam cu nerabdare marea intalnire.

   Acestea fiind spuse, sa revin la prajiturit. Evident ca n-am mai gatit, pot numara pe degete de cate ori am facut cate ceva. Dar de curand am facut baclava, imi era pofta de mult timp. Am luat reteta de aici si iti multumesc Andreea pentru reteta. Nu am reusit sa fac poze pe masura executarii, ma grabeam si foarte greu mai stau in picioare, deci poze detaliate…..



   Baclavaua este un desert mult iubit de catre mai toata lumea, putine sunt persoanele care nu se impaca cu ea si acestea cred ca sunt cele alergice la nuci.

   Avem nevoie de:
  • 2 pachete foi de placinta (Bella am folosit eu)
  • 230 g – 300 g unt (eu am folosit cam 300 g)
  • 300 g nuca macinata
  • 2 linguri scortisoara
  • 1 varf de cutit de nucsoara
  • 50 g zahar

   Pentru sirop folosim:
  • 300 ml apa plata
  • 300 g zahar
  • 5 linguri miere de albine
  • sucul de la o jumatate de lamiae


Preparare sirop, am inceput cu el:
  • am fiert apa cu zaharul timp de 20 min pana a devenit un sirop legat, apoi se adauga sucul de lamaie si se mai fierbe 5 min. Se ia cratita de pe foc si se lasa la racit.
  • cand siropul este caldut se adauga mierea si astfel siropul este gata.

Pregatire umplutura: 
  • nuca se poate praji inainte de a fi macinata, este optional
  • peste nuca macinata se adauga scortisoara, nucsoara si cele 50 g zahar, se omogenizeaza bine
  • untul se topeste si se incepe asamblarea prajiturii.

Asamblare:
  • se unge tava cu unt, se desface primul pachet de foi si se aseaza foile in tava, cu ajutorul pensulei de bucatarie se unge cu unt fiecare foaie in parte pe toata suprafata.
  • se intind 10 foi care vor fi baza (se unge fiecare foaie cu unt) baclavalei , urmeaza apoi primul strat de nuca
  • urmeaza alte 6 foi unse pe rand cu unt, peste care se pune al doilea strat de nuca
  • inca 6 foi din urmatorul pachet de foi de placinta, apoi al treilea strat de nuca
  • si ajungem la ultimul strat de foi in numar de 4, peste ultima foaie insistam mai mult cu untul
   Baclavaua deja asamblata se da la rece pentru 40 de minute, apoi se taie in patratele, romburi sau cum doriti. Untul ramas l-am folosit pentru a unge fiecare margine taiata in parte, asa se evita uscarea foilor in timpul coacerii. Am dat-o la copt timp de 35 min la o temperature de 200 grade Celsius. Dvs mai ajustati in functie de cuptor pentru a nu arde foile.




    Am scos baclavaua din cuptor si cat e inca fierbinte se toarna siropul peste ea. Se acopera tava cu un prosop curat si umed pana se raceste, astfel se pastreaza frageda si foile nu se usuca. Cand s-a racit am mancat-o J
    Sper ca m-am facut inteleasa si va doresc





                              

                           Pofta bunaaaa!!!!!


13 comentarii:

  1. Felicitari draguta pt sarcina , sa aiba grija Doamne Doamne sa fie totul bine :* E ceva de munca la baclava , ai avut rabdare :) Arata tare bine , parca as manca si eu o bucatica la ora asta :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Te felicit scumpa mea ptr bebe!!! Ma bucur ca sunteti bine, si-mi pare rau ca ati trecut prin emotii..
    Ma servesc cu o bucata de baclava, si te imbratisez cu drag!! App: nu ne-ai spus.. fetita sau baiat?! :)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Dragele mele va multumesc mult :-*, Bebe este bietel. Mi-ar face placere sa a pot servi si in realitate, nu doar virtual, cu minunata baclava ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Strumfita mea, felicitari pentru bebe! Ma bucur din suflet ca ai inceat baclavaua si ca ti-a placut. Iti urez sarcina uoara si multa sanatate! Aveti grija de voi! Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult :-* si-ti multumesc pt reteta detaliata, foarte utila.

      Ștergere
  5. ma bucur tare tare mult ca sunteti bine , si noi asteptam ceva similar :)
    minunata reteta !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felicitari!!!! sa fiti sanatosi si sa ai o sarcina dusa cu bine la termen.

      Ștergere
    2. Fiica ei e insarcinata, Monik, acum am aflat si eu :P
      Sa inteleg ca te-ai reintors la bucatarie, zic asta ca baclavaua cred ca e deosebit de complexa si cere mult timp.
      Arata foarte fain, felicitari, sunt sigura ca ti-a iesit delicioasa! :P

      Ștergere
    3. Hehe , Coco o sa fie bunica :P

      Ștergere
    4. eeee si mai fain :D, bunicii au mai multa rabdare cu nepotii ;)

      Ștergere
  6. Simo nu necesita foarte mult timp in conditii normale, dar cum la mine totul se rezuma la muuuulte pauze ca ma rup in doua de spate, a luat destul de mult :))

    RăspundețiȘtergere
  7. O sa incerc si eu aceasta reteta ,tot am vrut sa o fac dar s-a ivit cate ceva de fiecare data.Sa ai o sarcina usoara si un baietel sanatos si frumos,cand v-a creste ,iti va cere sa ii faci tot felul de bunatati,asa patesc si eu.Pupici cu sclipici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Mirela. Si eu am amanat mult momentul baclavalei, dar merita si-mi vine sa mai fac.

      Ștergere