13 iunie 2013

chec cu miere si nuca


Chec de post

  Acest chec este foarte usor de facut si recomandat in perioada postului, pentru cine tine. Nu necesita arta in ale bucataritului si nici cunostinte multe.




Ingrediente:
  • 100 g nuci macinate
  • 250 g faina
  • 125 g zahar
  • 125 ml apa
  • 100 ml ulei
  • 2 linguri miere de albine
  • 1/2 lingurita cu bicarbonat
  • 1 lingurita zeama de lamaie sau otet
  • 1/2 lingurita cu praf de copt
  • un varf de lingurita cu sare
Preparare:
  1. amesteca la bain marie apa cu uleiul, zaharul si mierea pana se topeste zaharul. Adauga bicarbonatul stins cu zeama de lamaie/otet. Se opreste focul si se incorporeaza nucile macinate.
  2. incorporeaza faina cernuta, sarea si praful de copt.
  3. compozitia obtinuta se toarna intr-o forma de chec tapetata cu hartie de copt, sau forma de silicon. 
  4. se lasa la cuptorul incins la foc moderat cam 45 de min sau mai mult. Faceti proba cu scobitoarea.



 Va iesi un chec inchis la culoare datorita nucii, dar si foarte gustos.

Pofta buna!!!

8 iunie 2013

donuts



…sau gogosi americane. Se fac foarte usor si sunt ieftine. Reteta e luata de pe un site cu ceva aparate electrocasnice, dar nu tin minte exact de unde.

Ingrediente:
  • 300 g faina
  • 60 g zahar
  • 200 ml apa
  • 1 plic praf de copt
  • 1 plic zahar vanilinat
  • 1 varf de cutit cu sare

Preparare:

  • Amestecati ingredientele pana ajungeti la o compozitie omogena.
  • Aluatul trebuie sa nu se lipeasca de maini, daca mai e nevoie adaugati apa sau faina, dupa caz.
  • Se lasa la odihnit 10 min, dupa care se intinde o foaie cu o grosime de cca 1,5 cm.
  • Cu un pahar se decupeaza cercuri de aluat, pe care le vom lasa la odihnit inca 5-10 minute.
  • Se prajesc in ulei incins, pe ambele parti.





Sugestii decorative:
  • Cu zahar pudra simplu sau cu aroma de scortisoara
  • Cu glazura de lamaie: se amesteca suc de lamaie cu zahar pudra, se pensuleaza gogosile
  • Cu miere de albine, gem sau chiar ciocolata



   Va doresc

                       Pofta buna!!!

6 iunie 2013

baclava turceasca

   Hello hello hellooooo!!!! Back to work, dar inainte sunt datoare cu o explicatie legata de absenta mea, care-mi va fi si scuza J.

   Deci, in iarna am aflat ca sunt insarcinata, bucurie mare pentru noi, imi venea sa strig in gura mare, sa afle toata lumea, mi se parea ca numai eu traiesc aceasta bucurie si alte femei n-au mai cunoscut-o. Dar am tacut malc pana am fost sigura ca am o sarcina viabila, un bebe sanatos… Intre timp am intrat in perioada greturilor incat eram tot mai departe de bucatarie, uram toate mirosurile, imi uram nasul sensibil J. A inceput sa treaca si aceasta perioada, eram fericita ca-mi pot relua activitatile mele de zi cu zi….dar de unde, nu a fost asa, au inceput peripetiile mai neplacute ale sarcinii, cu probleme pe care nu le voi detalia. Am intrat in concediu de risc maternal. Toata viata noastra a fost bulversata si data peste cap, s-au schimbat prioritatile si ne-am focusat in directia sarcinii. Eu implicit n-am mai dat importanta blogului si altor lucruri care au devenit secundare in viata mea. Am vrut sa ma bucur de acest moment cat de mult puteam cu problemele aferente. Acum ne bucuram linistiti, impreuna, deoarece au trecut toate neplacerile, bebele este sanatos si nu a resimtit evenimentele. Ne bucuram de fiecare miscare pe care o face si asteptam cu nerabdare marea intalnire.

   Acestea fiind spuse, sa revin la prajiturit. Evident ca n-am mai gatit, pot numara pe degete de cate ori am facut cate ceva. Dar de curand am facut baclava, imi era pofta de mult timp. Am luat reteta de aici si iti multumesc Andreea pentru reteta. Nu am reusit sa fac poze pe masura executarii, ma grabeam si foarte greu mai stau in picioare, deci poze detaliate…..



   Baclavaua este un desert mult iubit de catre mai toata lumea, putine sunt persoanele care nu se impaca cu ea si acestea cred ca sunt cele alergice la nuci.

   Avem nevoie de:
  • 2 pachete foi de placinta (Bella am folosit eu)
  • 230 g – 300 g unt (eu am folosit cam 300 g)
  • 300 g nuca macinata
  • 2 linguri scortisoara
  • 1 varf de cutit de nucsoara
  • 50 g zahar

   Pentru sirop folosim:
  • 300 ml apa plata
  • 300 g zahar
  • 5 linguri miere de albine
  • sucul de la o jumatate de lamiae


Preparare sirop, am inceput cu el:
  • am fiert apa cu zaharul timp de 20 min pana a devenit un sirop legat, apoi se adauga sucul de lamaie si se mai fierbe 5 min. Se ia cratita de pe foc si se lasa la racit.
  • cand siropul este caldut se adauga mierea si astfel siropul este gata.

Pregatire umplutura: 
  • nuca se poate praji inainte de a fi macinata, este optional
  • peste nuca macinata se adauga scortisoara, nucsoara si cele 50 g zahar, se omogenizeaza bine
  • untul se topeste si se incepe asamblarea prajiturii.

Asamblare:
  • se unge tava cu unt, se desface primul pachet de foi si se aseaza foile in tava, cu ajutorul pensulei de bucatarie se unge cu unt fiecare foaie in parte pe toata suprafata.
  • se intind 10 foi care vor fi baza (se unge fiecare foaie cu unt) baclavalei , urmeaza apoi primul strat de nuca
  • urmeaza alte 6 foi unse pe rand cu unt, peste care se pune al doilea strat de nuca
  • inca 6 foi din urmatorul pachet de foi de placinta, apoi al treilea strat de nuca
  • si ajungem la ultimul strat de foi in numar de 4, peste ultima foaie insistam mai mult cu untul
   Baclavaua deja asamblata se da la rece pentru 40 de minute, apoi se taie in patratele, romburi sau cum doriti. Untul ramas l-am folosit pentru a unge fiecare margine taiata in parte, asa se evita uscarea foilor in timpul coacerii. Am dat-o la copt timp de 35 min la o temperature de 200 grade Celsius. Dvs mai ajustati in functie de cuptor pentru a nu arde foile.




    Am scos baclavaua din cuptor si cat e inca fierbinte se toarna siropul peste ea. Se acopera tava cu un prosop curat si umed pana se raceste, astfel se pastreaza frageda si foile nu se usuca. Cand s-a racit am mancat-o J
    Sper ca m-am facut inteleasa si va doresc





                              

                           Pofta bunaaaa!!!!!