11 iulie 2013

Chifle pufoase







Sursa acestei retete este d-na Laura Laurentiu








Ingrediente:
  • 500 g faina
  • 350 ml apa calduta
  • 15 g drojdie proaspata
  • 1 lingura rasa de zahar
  • 1 lingurita de sare
  • 50 ml ulei de masline
  • ulei pt uns planul de lucru


Preparare:
·         am cernut faina intr-un castron si am amestecat-o cu sarea 
·         peste faina se adauga 200 de ml. de apa din totalul de 350 de ml.; se amesteca cu lingura si se lasa deoparte  
·         drojdia se freaca bine cu zaharul pana se lichefiaza, apoi se adauga restul de 150 de ml. de apa
·         aluatul va fi moale si trebuie framantat cu multa rabdare. Se amesteca faina umezita cu drojdia diluata si se framanta bine de tot  
·         cand aluatul este omogen, se adauga uleiul treptat. Se framanta in continuare pana la completa incorporare in aluat
·         aluatul framantat se aseaza intr-un castron uns cu ulei, se acopera cu un servet umed si se lasa intr-un loc caldut si ferit de curent pana va creste (daca il puneti in cuptorul incalzit la 40 de grade alaturi de un vas cu apa fierbinte, isi va dubla volumul in mai putin de jumatate de ora).

Dupa dospire:



·         Aluatul se lucreaza pe planseta unsa cu ulei; se taie cu un cutit cu lama unsa in 6 pana la 10 bucati egale, in functie de cat de mari doriti chiflele.

·         Fiecare bucata in parte se aplatizeaza cu palma pana la obtinerea unui disc, ale carui margini se aduc de jur imprejur catre interior, presand la mijloc . Apoi se preseaza bine lipind aluatul.

·         Chiflele obtinute se aseaza cu lipiturile catre planul de lucru si se mai rotunjeste de jur imprejur



 Se incinge cuptorul la 220 grade Celsius si in partea de jos se aseaza un vas cu apa. Intre timp, cat cuptorul se incinge, chiflele se acopera si se mai lasa la crescut.


  Cand cuptorul este incins, se dau chiflele  la cuptor, la mijlocul acestuia. Dupa primele 15 minute se scoate apa si se mai lasa la copt 5 minute.

   Se scoate tava si imediat se pensuleaza chiflele cu apa pentru a avea coaja fina.



  Recomand chiflele pentru burgeri sau sandvis, sunt foarte gustoase. Eu le-am devorat cu unt :)

Pofta buna!!!