22 aprilie 2015

Placinta de cartofi


*meniu pt o persoana
    Placinta aceasta e o buna gustare intre mese sau pt un pachet la servciu sau scoala. Eu am facut-o pentru copil, adora sunca.

    Ingrediente:
·       150 g cartofi
·       1 ou
·       100 g rosii decojite sau bulion
·       40 g sunca sau ce mezeluri va plac                    
·       1 mana de cascaval ras
·       4 masline taiate
·       Busuioc, nucsoara, piper, sare
·       Unt cat o nuca

    Preparare:
1.     se fierb cartofii decojiti in apa cu sare. Se scurg si se paseaza.
2.     pireul obtinut se amesteca cu galbenusul, piperul si nucsoara.
3.     albusul se bate spuma si se incorporeaza in pireu.
4.     se unge o forma de sufleu cu unt si se pune pireul, nivelati bine.
5.     deasupra puneti rosiile stoarse sau bulionul, feliile de sunca, maslinele foliate, busuiocul si cascavalul.
6.     se da la cuptorul incins la 200-220 grade pt cca 20-25 min.


      Puteti face aceasta placinta si dintr-un pireu ramas, astfel se poate recicla si se elimina risipa.
    Se poate servi atat calda cat si rece.

Pofta buna!!!

20 aprilie 2015

Malai cu dulceata

    

    Este printre primele prajituri pe care le-am facut inca de copil si este foarte buna. Acest malai imi aduce aminte de duminicile in familie din copilarie, cand mami ne ademnea cu mirosul din bucatarie. Au fost ani frumosi J

Ingrediente:
·       2 oua
·       1 cana cu zahar (masura este o cana ca pt lapte)
·       2 linguri marmelada la alegere
·       ½ ceasca untura (sau unt, sau ulei. Cu untura este cel mai gustos malai)
·       1 lingurita bicarbonat
·       2 cani faina
·       1 cana lapte
·       1 lingura cacao (facultativ)


Preparare:

·       Ouale intregi se mixeaza cu zaharul pana devin cremoase
·       Se adauga marmelada si untul topit (am folosit eu)
·       Bicarbonatul se stinge cu cateva picaturi de otet sau zeama de lamaie si se pune in compozitie
·       Si se adauga faina, cacaoa (daca folositi) si laptele mixand bine. Eu am lasat aluatul o parte alb si o parte cu cacao, combinandu-le la copt.
·       Se pune totul intr-o tava si se da la cuptorul incins la 180 grade. Eu de aceasta data am preferat sa pun in forme de briose, se consuma mai usor.

    Sper sa va placa, sa imi spuneti impresiile J

 Pofta buna!!!

16 aprilie 2015

Ciorba de fasole cu soia

 

   Recunosc ca nu i-am dat credit cand am auzit de asa ceva, dar o mica curiozitate m-a impins sa incerc si eu, iar satisfactia gustului a fost cu mult peste asteptari, este un deliciu.

Ingrediente:
·        100 g soia granule
·        2 cepe
·        1 morcov
·        1 adei gras
·        1 cana cu fasole uscata
·        1 cana bullion de rosii
·        4-5 catei de usturoi
·        2 foi de dafin
·        Cimbru
·        Ulei
·        Sare si piper

    Preparare:
1.      Soia se pune la inmuiat cca 30-40 min. Intre timp se caleste ceapa in ulei cu 2 catei de usturoi zdrobiti. Adauga morcovul taiat rondelesi ardeiul taiat cubulete.
2.      Se inabusa cateva minute si se stinge cu bulion si apa fierbinte. Adauga soia, dafinul, cimbrul, restul de usturoi zdrobit si fasolea fiarta separat.
3.      Pune sare si piper dupa gust si lasa la fiert pana cand soia este patrunsa.



Pofta buna!!!

9 aprilie 2015

Gofre sau waffe



    Eu le spun gofretite J , deoarece nu am aparatul special si le fac la aparatul pentru sandvis si la tigaie, precum clatitele americane (pancakes). Mi-a spus sotul ca ar cam fi timpul san ne luam si asa ceva, desi loc de depozitare nu mai avem. Oricum, ideea e ca sunt foarte gustoase iar copilul le adora, ar manca toata ziua “tite tite tite….” J J
  INGREDIENTE:
·       1 cana si treisfert de faina
·       1 cana si treisfert de lapte
·       1 lingura de zahar (eu folosesc zahar brun)
·       1 lingurita si jumatate de praf de copt
·       ½ lingurita sare
·       2 oua intregi
·       6 linguri unt topit
·       1 lingurita esenta de vanilie sau alte arome (coaja rasa de lamaie, portocala)

    Se da totul la blender sau le amestecati usor cu telul pana se omogenizeaza bine. Se lasa la odihnit pt cca 15 min. Consistenta aluatului seamana cu a unei smantani.
   Se coc in aparatul special, nu stiu care e cantitatea indicata, am spus mai sus de ce. In tigaie se pune cate o lingura si se prajesc pe ambele parti.
   Aceasta este reteta de baza de la care puteti devia dupa imaginatie si gusturi.


    Noi le servim cu o crema de branza dulce (facuta de mine) si cu dulceata.


Pofta buna!!!