31 octombrie 2011

ciorba de varza

   Ciorba de varza pe care o prezint, este specifica la nemti, de Craciun. Are denumire in germana, am sa ma documentez pentru a corecta titlul.
  Varza in mod normal trebuie sa fie murata, dar pt ca nu am avut, am facut cu varza dulce.
  Ingrediente pentru 4 portii:
- o varza alba proaspata sau murata
- 3 morcovi tocati (aproximativ)
- 2 radacini patrunjel tocate
- o bucata de carnat afumat (vedeti cat, in poza), se feliaza
- costita afumata (a se vedea tot in poza), se scoate carnea de oase
- carne de pasare, cam jumatate de piept taiat bucati.

 Daca folositi varza murata, lasati-o la desarat, in apa rece, macar o ora, inainte de a pregati mancarea.



Morcovii si patrunjelul se pun la calit in putin ulei, cam 10 minute.

Se adauga varza tocata si se lasa la fiert pana cand legumele sunt pe jumatate fierte,

apoi se adauga carnatul feliat, costita si carnea de pasare. Ciorba se lasa la fiert, pe foc mic, pana la final, fara a interveni. Cand este fiarta, se poriveste de sare si piper si se acreste de preferat, cu moare de varza, daca nu este, cu zeama de lamie, cum am facut eu. Se mai poate folosi si otet, zeama de la ardeii iuti pusi pe iarna, in acest caz nu mai pneti piper.
 In caz ca se baga varza acra, s-ar putea sa nici nu fie nevoie sa mai acriti ciorba.




  Pofta buna!

macaroane cu varza

  Pofteam de foarte mult timp la pastele cu varza, dar desi sunt foarte usor de facut, nu am stiut niciodata cum trebuie pregatita varza. Asa ca l-am pus pe barbatul casei sa gateasca, nu este prima data cand o face. Apropo de asta, cand va face paprikas unguresc, am sa-l pozez ca sa postez, il face fooooaaarte bun.
  Deci, se fierbe o punga de macaroane in apa cu sare si putin unt sau ulei, Se toaca o varza proaspata, mai mare, se freaca cu sare si se pune pe foc la calit, in foarte putina apa. Se aseaza un capac peste cratita. La final se potriveste de piper, cat sa fie varza usor picanta. Se scurg pastele de apa si se amesteca cu varza.
  Simplu de facut dar cu o durata relativ lunga, aproximativ o ora, pt ca dureaza pana se face varza.
  Si acum pozele la mancarea lui Iubi meu:
varza necalita

si calita


pastele la final

participare concursuri

Mare concurs mareeeee, 15 premii la bataie, le gasiti aici 

 

28 octombrie 2011

Tiramisu

Verisoara mea din Resita, mi-a trimis aceasta reteta de tiramisu. Sper sa vina si ziua in care sa incerc sa fac si acest gen de tiramisu.
 Am revenit, pana la urma am facut si eu prajitura, pentru ca a fost ziua mamei si vroiam sa-i fac o surpriza.

Mi-a iesit asta:

ingrediente

galbenusurile si zaharul inainte de amestecare

galbenusurile si zaharul deja crema


crema de galbenusuri si mascarpone inainte de omogenizare

si dupa omogenizare

frisca

frisca deja amestecata cu crema de mascarpone

primul strat de piscoturi,

primul strat de crema, 

pudrat cu cacao

si tiramisu la final


de fapt, aici este finalul
   Dupa cum se vede, eu am pudrat cu cacao, fiecare strat de crema.
   Din pacate, eu am aceeasi problema la fiecare postare, aparatul foto nu e de o calitate stralucita :( , daaarrr, prajitura a fost un deliciu.

Crap la cuptor

   La inceputul lunii mai, impreuna cu prietenul meu, am fost la pescuit. Da, eu femeie am fost la pescuit si nu o data, imi place foarte mult si ma relaxeaza. Acea zi s-a dovedit a fi una extrem de norocoasa pentru noi, in detrimentul altor pescari profesionisti.
 
De mentionat ca noi doi suntem novici in ale pescuitului, este doar un hobby si in consecinta, avem si un echipament destul de rudimentar. Am prins 5 crapi, toti peste 2,500 kg , am luat unul de cca 3 kg iar la restul le-am dat drumul in lac.
  Cam dupa o luna, m-am pus pe treaba si l-am gatit partial, adica doua felii din el, restul i-am dat tatei. L-am facut la cuptor, impanat cu legume. In mijlocul feliei am pus un amestec facut din ardei gras feliat si praz rondele. Crapul l-am frecat cu sos (1 lingura ulei masline, 3 catei usturoi pisat si condiment pentru pesti). La final am presarat frunze de patrunjel dupa care l-am infoliat si dat la cuptor cam 20 de minute la 130 grade Celsius.



pregatit pt dat la cuptor

scos din cptor 
   Se poate servi cu orez fiert in apa cu sare, merge foarte bine.

             Pofta buna !
 

Pilaf de orez

 Mie imi place foarte mult pilaful de orez si-l pregatesc cat sa ajunga pentru 4 persoane. Adica mancam la o masa, eu si prietenul meu si ce ramane merge la pachet pt serviciu.
  Necesar:
- 1 cana orez, de care doriti, dupa buget (eu folosesc orez cu bob lung)
- 1 ceapa mai mare
- 1 praz (optional)
- 2 buc ardei gras (optional, iarna este mai greu)
- apa/ supa/ zeama de la rosii proaspete, daca e vara (eu folosesc apa de obicei)
- frunze de patrunjel
 Se toaca ceapa si prazul si se calesc pana devin aurii,


se adauga ardeiul feliat si orezul spalat si se amesteca intr-una ca sa nu se prinda,

cam 1 minut; se stinge cu apa/ supa/ zeama de la rosii aproximativ o cana, pentru inceput si se lasa sa fiarba la foc mic. Pe parcursul fierberii, orezul se umfla, daca este necesar, mai adaugati apa pana cand orezul este fiert, aveti grija sa nu devina mamaliga. Cand este aproape gata, condimentati de sare, piper sau alte condimente, dupa gustul vostru. Mie-mi place sa pun curry. Daca va place, mai puteti adauga odata cu orezul si putin porumb si mazare, dar doar cat sa fie pt culoare. este ideal sa-l serviti alaturi de o mancare de pui .
  Pofta buna !

27 octombrie 2011

Pui la cuptor

  Prin vara am facut acest pui la cuptor, caruia i-am facut poza in ideea ca  va veni vremea sa si public reteta asta (mai sunt si altele). Face parte din categoria "mancare cu ce am prin casa".
Avem nevoie de:
- 1 pui (aripile, pulpele si pieptul)
- 3 rosii sau o conserva de rosii cu pulpa
- 1 fir praz
- ardei gras/gogosar
- frunze de patrunjel
- sos facut din: sare, piper, ardei iute tocat marunt (foarte putin, daca mancati picant), mustar cam 2 linguri, curry si putin ulei de masline (eu nu am pus decat o lingurita pt ca avem pui de casa, care are multa grasime, la un pui din comert, se poate pune mai mult). Se amesteca toate acestea pana devin ca o pasta.
  Puiul se curata bine, daca e cazul il si parliti putin, dupa care se spala bine in apa rece si se mai lasa cam 15 minute in apa, sa se curete de sange. Dupa aceasta operatiune, se zvanta carnea cu un prosop de hartie si se freaca cu sos. Se aseaza intr-o tava, care a fost unsa cu putin unt sau ulei. Daca va ramane sos, turnati-l peste pui, in tava si apoi presarati rosiile decojite si tocate, prazul taiat rondele, ardeiul feliat si frunzele de patrunjel.
  Tava se acopera cu capacul din dotare sau folie de aluminiu si se da la cuptor la foc mic spre mediu (cei care au termoteru, se da la 150 grade) cam jumatate de ora. Totusi, verificati intre timp sa nu se arda. Cand este aproape gata, se descopera si se mai lasa 10 minute , pt a deveni carnea mai crocanta.
  Eu, cand am timp, pregatesc carnea in vasul roman, deoarece are un gust mult mai bun. Dezavantaul este ca cere timp, dar merita.
  Carnea de pui merge foarte bine cu o garnitura de orez .

Sufleu de conopida cu macaroane

Avem nevoie de: 
- aproximativ 1 kg de conopida
- 1 punga macaroane, la alegere
- 2 cepe
- 300 gr kaizer/bacon sau ceva sunca (daca va place carnea, puteti pune si mai mult)
- sare si piper
- unt
- 2 oua
- 400 gr smantana
- aproxmativ 500 ml lapte
- faina
- 3-4 catei de usturoi (pe cei care-i deranjeaza il pot elimina din reteta)
- branza de oricare sau cascaval.

   Acum, ca am insirat ingredientele, sa trecem la preparare.
  Conopida se curata si se desface in buchetele, se spala bine si se lasa cam 10-15 minute, in apa rece, pentru a iesi eventualele insecte, impuritati, dupa care se pune la fiert in apa cu sare.
  Intre timp se pun si macaroanele la fier, tot in apa cu sare si putin unt. Pana fierb conopida si macaroanele, se pregatesc restul de ingrediente.
  Ceapa se toaca si se pune la calit cam 5 minute, se feliaza in bucati mici si kaiserul si se pune peste ceapa, se lasa la calit pana se rumeneste mai bine. Se iau de pe foc cand sunt gata.
 Dupa ce a fiert conopida, o trecem sub jet de apa rece si o tocam, dar nu foarte marunt. Se amesteca cu kaiserul si se condimenteaza cu sare si piper.
  Pastele se scurg de apa (se trec sub jet de apa, daca doriti, noi romanii cam asa procedam, italienii si marii bucatari nu recomanda clatitul pastelor).
 Se unge o tava mai mare cu unt si se pun pastele, iar deasupra amestecul de conopida si kaiser. Peste se pune sosul preparat astfel: se amesteca bine faina, laptele, ouale batute in prealabil, smantana si usturoiul trecut prin presa sau dat prin razatoare. Dupa aplicarea sosului, se presara si branza sau cascavalul rase prin razatoarea mare.

  Se da la cuptor, la foc mediu (180 grade celsius), timp de aproximativ 30 de minute. Sufleul se poate servi atat rece cat si cald.

   Calitatea pozelor nu este foarte buna, nu a functionat aparatul, sper sa fie de ajutor si aceste poze

Pofta buna !

17 octombrie 2011

Paste cu sos picant

   Pentru ca prietenului meu ii plac foarte mult pastele, saptamana trecuta m-am pus pe treaba si am facut paste picante cam cat penru 4 persoane, sa fiu sigura ca ne ramane si pentru a doua zi la pachet. Se pregatesc foarte repede si este nevoie de:
- 2 pungi paste fainoase de care doriti
- 2 cepe
- o conserva carne vita/porc
- bulion 0,5 l sau rosii tocate la conserva
- ardei gras 4-6 bucati(nu este obligatoriu)
- sare si alte condimente dupa gust

   Se fierb pastele conform instructiunilor de pe ambalaj, cand sunt fierte se scurg de apa si le clatiti sau nu (bucatarii profesionisti nu recomanda clatitul pastelor), intre timp
se toaca ceapa, ardeii si carnea din conserva.
    Ceapa se caleste in putin ulei cam 2 minute la foc potrivit, dupa care se adauga ardeii tocati si se lasa pana devine ceapa aurie. In acest moment se adauga carnea si se mai lasa aproximativ 4 minute la dinstuit, intre timp se condimenteaza sosul cu piper, oregano si ardei iute tocat marunt. Dupa cele 4 minute se poate aduga si bulionul sau rosiile din conserva si se mai lasa pe foc pana compozitia ajunge la consistenta unui sos. Cand este gata, il luati de pe foc si-l serviti langa paste, peste care se presara busuioc verde sau uscat.
 

     Pofta buna!

briose cu ciocolata neagra

  Vineri se pare ca voi primi musafiri, asa ca m-am gandit sa fac briose ; daca tot am dat peste bucatarul amator, pe facebook, mi-am aruncat putin nasul prin blog si mi-au placut aceste  briose, asa ca le voi face cu siguranta.  Cu poze cu briosele, am sa revin pe sfarsitul saptamanii, dupa operatiunea "briose" . Pana atunci, poate le incercati voi, spor la treaba.
  Am revenit sa postez poze cu briosele bucatarului, cu mentiunea ca am inlocuit ciocolata amaruie cu musli. Cand am ajuns la capitolul adaugt ciocolata amaruie, am constatat ca prietenul meu mancase ciocolata :)) , asa ca a trebuie sa improvizez, nu ca nu mi-ar place, dupa cum am mai zis, ador sa deviez de la retete, sa improvizez.
  Briosele le-am facut si in tava si in hartiile speciale. Cele din hartii, au crescut in latime, hartia era prea subtire. Si acum sa pun si pozele cu aluatul cu muslii si briosele calde.

14 octombrie 2011

Magdalene

  Ce ai nevoie:

- tava de magdalene (mai nou, se gasesc cam peste tot)
- hartiute de copt pentru magdalene
- 2 oua
- 2 + 1/2 cani faina
- 1 + 1/2 cani zahar
- 1 cana de lapte
- 1 pliculet praf de copt
- jumatate lingurita de sare
- o lingurita de esenta de vanilie




  
   Se amesteca toate ingredientele (mai putin ouale si sarea). Ouale si sarea le-am batut separat si apoi se adauga in vasul cu aluatul de mai sus, va iesi un aluat mai moale.
  In fiecare spatiu din tava se pune cate o hartie de copt. Fiecare forma se umple treisfert cu aluat. Magdalenele vor creste deasupra formei si vor lua aspectul acela adorabil de ciuperca.
  In aluat se poate adauga aproape orice: alune, nuci, fructe, stafide, ciocolata rasa, coaja de lamaie/portocala, biscuiti, batoane de ciocolata, crema de caramel etc. Eu am adaugat in unele fulgi de ciocolata, in altele stafide si coaja de lamaie, asta aveam prin casa.
  Le-am dat la cuptor, la foc mediu (180 grade) si le-am tinut pana au crescut frumos si s-au rumenit.
Atentie! Nu deschideti cuptorul intre timp fiindca s-ar putea sa se prabuseasca aluatul.
  Dupa ce se racesc, le puteti decora cum doriti, cu glazura de ciocolata, eu le-am pudrat cu zahar, din lipsa de timp.