29 ianuarie 2012

fursecuri pragheze





 Am sa trec direct la postare, fara alte descrieri, deoarece imi este cam somn.







Ingrediente:

  • 250 g unt
  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri de zahar
  • 275 g faina
  • un albus
  • 125 g zahar pudra cernut
  • un pachet de zahar vanilinat
  • 2 linguri migdale rase
  • stafide
   Se amesteca untul cu galbenusurile, migdalele rase, zaharul vanilinat si zaharul si se framanta cu faina. Aluatul se face sub forma unei bile, se inveleste intr-o folie transparenta si se lasa la frigider o ora.
  Se intinde aluatul in foaie subtire pe blatul presarat cu faina, se taie cu formele de fursecuri si se pun in tava de copt in care s-a asezat hartie de copt.




  Glazura: se bate albusul cu furculita si se adauga zaharul pudra. Cu aceasta compozitie se ung fursecurile si se decoreaza cu stafide.



migdalele rase se pot pune si ca decor deasupra fursecurilor, nu este obligatoriu sa fie introduse in aluat, asa vor fi mi crocante.




     POFTA BUNA!!!!

25 ianuarie 2012

tocanita de ficatei

   Nimic mai simplu de facut decat o tocanita de ficatei.

   Pentru un meniu de doua persoane este nevoie de:

- 500 gr ficatei
- 2 cepe mai mari
- 3-4 linguri de ulei
- lapte

   Daca stiti din timp ce vreti sa gatiti (nu ca mine), lasati ficateii in lapte cat sa-i acopere, cam 2 ore, daca nu, se pot gati si imediat.
   Se caleste ceapa taiata, se adauga ficateii taiati in bucati mai mari si o cana de apa sau supa de pasare daca aveti (eu pun apa calda). Se condimenteaza dupa gust cu sare si piper.


   Se serveste alaturi de pilaf de orez.

top 10 filme preferate

   Leapsa asta am primit-o de la cine alta decat Simona, medicul meu preferat (dupa fratelo, bineinteles :P). Dupa cum zice si titlul, trebuie sa insir 10 filme din cele preferate si vizionate, bineinteles.

Simona, ce-ti fac eu tie daca ma mai lepsuiesti :)) .

1. What Women Want













2. Lord of the rings














3. Constantine


 











4. The Shawshank Redemption



 

 

 

 

 

 

5. Breakfast at Tiffany's

 

 

 

 

 

   

 

 

6. Kill Bill

 







7. Pulp Fiction

 







8. The Aristocats

 







9. People I Know 

 







10. The Devil's Advocate

 






  Ordinea este aleatorie, imi plac toate filmele de mai sus si nu le pot pune intr-un top.

  Pasez leapsa Laviniei, este noua in breasla dar are multe de aratat, va spun eu.

premiu

...si revin cu un alt premiu leapsa, primit de la Simona, draga de ea, are grija de mine sa nu ma plictisesc :)). Iti multumesc pe aceasta cale pentru ca sunt in lista ta (nu am uitat de leapsa cu filme:P). Ce trebuie sa fac eu si ceilalti carora le pasez premiul:
1. Aminteste persoana care ti-a acordat premiul printr-un link catre blogul ei. - misiune indeplinita mai sus
2. Raspunde intrebarilor care insotesc premiul!
3. Spune ceva despre tine ce nu ai mai spus nimanui pe blog.
4. Premiaza cate bloguri crezi tu ca merita acest premiu! - pasez premiul tuturor persoanelor care ma urmaresc si au timp.
5. Asigura-te ca anunti proprietarii blogurilor ca au primit acest premiu! - cine ma urmareste cu siguranta va primi si premiul in limita timpului disponibil.

Intrebarile cu pricina:
1. Care este produsul de machiaj preferat?
- rujul
2. Care a fost trend-ul preferat in anul 2011?
- tot ce mi se potriveste, nu ma intereseaza trendul (care fie vorba intre noi, e tot mai oribil)
3. Care este desertul tau preferat?
- prajiturile cu nuca si nuca de cocos si urmeaza tot ce inseamna dulce
4. Culoarea preferata?
- vrosu, verde si portocaliu si restul culorilor vii
5. Care este prenumele tau?
- Delia Rodica
6. Care este ultima melodie pe care ai ascultat-o?
- asta:





 
7. Pisici sau caini?
- indiferent, nu pot alege


Spune ceva despre tine ce nu ai mai spus nimanui pe blog:
Ha, cate as putea spune, sunt multe nespuse si sunt asa cu un rost :P, dar totusi sa va zic, sunt contabil de meserie.

   Spor la treaba dragii mei cititori, sunteti bine veniti la premiul leapsa.

24 ianuarie 2012

supa de pui

   M-am gandit mult pana sa ma hotarasc sa fac aceasta postare. Supa de pui este o mancare usor de facut si care dupa mine nu merita sa vorbesc despre ea. Ce m-a facut sa ma razgandesc este tocmai faptul ca mi s-a demonstrat in ultimul timp ca sunt suficiente persoane care nu stiu cum se face. Asa ca va spun pe scurt cum o fac eu, cum m-a invatat tata.

Necesar pentru 5 l de supa:
- 1 ceapa nu prea mare, intreaga
- 1 capatana usturoi, se dau 2-3 straturi de foi jos si ramane intreg
- 1 ardei gras (eu pun gogosar cand nu am ardei), se curata de cotor
- 1 cartof galben (merge si rosu) intreg
- telina (dintr-o radacina puneti cam cat e un cartof)
- aproximativ 3 morcovi daca sunt de la tarani (daca-s de aia mari ca in supermarket...aproximati :P), intregi
- aproximativ 3 radacini de patrunjel, intregi
- ceva carne de pasare, aici e discutabil (de multe ori folosesc pielea si oasele de la un piept dezosat, sau grasimea de la pui - am uitat sa zic folosesc pui de casa - sau carnea propriu zisa daca o si gatesc, pipote daca fac tocanita, puteti folosi orice parte din pui si in ce cantitate doriti).
   Le pun toate la fiert si urmaresc ca pe parcursul fierberii sa mai spumuiesc (adica sa strang spuma lasata) supa. Cand sunt aproape fierte legumele, adaug si putina sare dupa gust. La final scot toate legumele si carnea si strecor supa pentru a fi curata si limpede. O pun iara la fiert, daca este cazul, mai adaug putina apa (nu prea multa ca sa nu diluez efectul legumelor sau grasimea lasata) si cand da in clocot adaug taitei, tascute din comert sau galuste!!, potrivesc de sare, vegeta (sau ce folositi) si opresc focul; apoi adaug frunze de patrunjel si telina tocate, acopar oala cu un capac pentru a se infuza frunzele.
   Dupa aproximativ 10 minute adaug o ceasca (pt cafea) cu apa rece, astfel evit ca pastele care sunt inauntru sa se faca mamaliga :P.

!! daca se pun galuste in supa, timpul de fierbere este mai lung, pana cand acestea sunt fierte, se simte la lingura cand se pot sectiona usor pe marginea vasului de supa.

                   

                         ...si supa....          

18 ianuarie 2012

muschi de vita pe pat de legume

 

  Atunci cand ai un bolnav de diabet in casa, trebuie sa te gandesti la un meniu adecvat si persoanei in cauza.  
  Acest gen de mancare este potrivit unui bolnav de diabet in faza incipienta, atunci cand este nevoie sa-si mentina glicemia intre limite.










Ingrediente:
- piept de vitel/vita de 400-500 g
- 2 cepe mari/3 mai mici tocate
- 1 lingura unt (daca nu e meniu de regim)
- 1 fir de praz taiat rondele
- 2-3 morcovi taiat rondele
- 3 rosii curatate si tocate cu tot cu suc
- cam 3 linguri de bulion de rosii
- ardei iute tocat




Marinata:
- sare
- 5 catei de usturoi tocati
- sucul de la o jumatate de lamaie
- 1 lingura ulei masline (daca nu e meniu de regim)
- oregano
- piper
- apa minerala

  Carnea se feliaza in bucati mai groase si se marineaza.
  Se face un amestec din ingredientele de la marinata, se adauga carnea, se pune totul intr-o punga si acolo se adauga apa minerala sau vin alb sec (cui ii place) atat cat sa cuprinda. Se lasa la marinat de pe o zi pe alta.
  Feliile de carne se zvanta cu un prosop de hartie si se dau la prajit in untul topit (sau putin la gratar pt bolnavi) foarte repede pe ambele parti, ramane in sange.
  In sosul ramas de la prajit se caleste ceapa cam 2-3 minute (pt bolnavi se adauga putina apa in loc de unt), se adauga morcovii, rosiile cu tot cu sucul lasat si se mai fierb asa inca 5 minute, se adauga prazul, ardeiul iute, se mai lasa sa fiarba in sucul rosiilor inca 2 minute si se adauga bulionul si sarea.
  Sosul format se pune intr-un vas bun de dat la cuptor si se scufunda feliile de carne putin prajite.
  Se da la cuptorul incins la foc mediu, timp de 1 ora jumatate - 2 ore, cu capac sau folie deasupra, in functie de cuptor.

  Se serveste cu garnitura de cartofi, mamaliga, paste... continutai voi lista.


 


17 ianuarie 2012

prajitura Delia


   Daaaa, i-am pus numele meu deoarece este mica mea inventie de aseara, care a placut tuturor ce au degustat-o.
  Am primit muuuuulte mere de la probabil viitoarea soacra, mere din gradina proprie, rosii, sanatoase, ce mai...bune de papat sub orice forma. Asa ca pe la 10 seara m-am apucat de copt.







Ingrediente pt. blat:
- 4 galbenusuri
- 10 linguri zahar
- 4 linguri apa
- 1 plic praf de copt
- 1 plic zahar vanilinat
- 8 linguri faina (pline)
- 4 albusuri
- 3 mere curatate si feliate de cca 0.5 cm
- scortisoara
- 1 lingura esenta de rom





' se freaca galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilinat, pana au consistenta cremoasa
' se adauga apa si esenta de rom
' se amesteca faina cu praful de copt, se cern si se adauga prin cernere la compozitia cu galbenusuri
' cele 4 albusuri se bat spuma si se incorporeaza cu galbenusurile, amestecand cu usor, cu lingura, de jos in sus pentru a nu se lasa.
' se toarna blatul intr-o tava (mai mica) tapetata cu hartie de copt
' merele se presara cu scortisoara si se pun peste blat usor afundandu-le
' se da la cuptorul incins la foc mediu, este gata cand se aureste deasupra.
' cand blatul este gata, se caramelizeaza 3 linguri de zahar cu 1 lingurita esenta rom (sa aibe culoarea mierii de albine) si se presara din loc in loc peste blat
ca aici


 Ingrediente pt budinca:
- 1 galbenus
- 1 albus (pe care-l prajiti si-l mancati :P, este in plus)
- 3 linguri rase cu zahar
- 1 plic zahar vanilinat
- 1 plic budinca de vanilie
- 0,5 l lapte rece


 ' se face budinca ca aici cu diferenta ca albusul se consuma :D
 ' decoram prajitura cu budinca si se cerne deasupra putina scortisoara.




Pofta buna!!!










budinca

Budinca pt. desert se face asa:


- 1 galbenus
- 1 albus
- 3 linguri rase cu zahar
- 1 plic zahar vanilinat
- 1 plic budinca de vanilie
- 0,5 l lapte rece


' galbenusul se freaca cu zaharul si zaharul vanilinat pana au consistenta cremoasa
' se adauga 6 linguri din lapte si plicul de budinca frecand bine pana se face ca o crema pufoasa
' laptele se fierbe, se ia de pe foc, se incorporeaza budinca amestecand incontinu ca sa nu se faca cocoloase
' se mai da in un clocot de cca 1 minut
' se trece budinca printr-un ciur frecand cu lingura, altfel nu trece, pt ai da o consistenta foarte fina si mai
  cremoasa
' se lasa la racit aproximativ 15 minute
' albusul se bate spuma si se incorporeaza in budinca amestecand usor.


faina

Am invatat urmarind emisiuni de gatit ca:
- faina amestecata cu praful de copt si cernute de cel putin 3 ori, devine mai "pufoasa" si automat prajitura, painea sau alt preparat, vor avea o consistenta mai frageda/pufoasa. (Am testat si asa este, de la testare tot asa fac)

premiu

  Ieeeiiii, am primit un premiu de la Simona , o alta bloggerita si prietena virtuala si ii multumesc ca m-a selectat. Si cu aceasta ocazie mi-a reamintit ca sunt datoare si cu o leapsa de care musai sa ma ocup..fie vorba intre noi, sunt cam cu multe in urma :( .
  Trebuie sa raspund la trei intrebari, conditiile premiului :P, care sunt:


1) "Care este reteta voastra preferata de mancare postata pe blogul vostru?"   
Iubesc supele/ciorbele si as spune aici ciorba de varza.

2) "Care este desertul preferat postat pe blogul vostru?"
Hmmmm, cel mai mult imi place sa fac deserturi si de placut as zice ca ar fi prajiturile cu nuca, dar in aceeasi masura si cele cu mere, imi este greu sa decid, dar ma indrept catre tiramisu.

3) "Ce mancare credeti ca nu ati incerca niciodata sa mancati?"
Pffff, cu intrebarea asta am fost incuiata, eu sunt curioasa din fire si incerc tot, am mancat chiar si melci de cateva ori, facea bunicul, ador puii de balta, fructele de mare, manac si lactate, desi nu-mi plac :)) dar stiu ca am nevoie de ele, cum zicea Simona, nu as manca pisica si caine, in rest orice, chiar si carne de sarpe :D














Si ma indrept cu premiul catre alte 10 bucatarese:
- MoGio
- like?...or not!
- pusik's cakes
- Xandrinne
- Ghiocel
- Ophelia
- Flori
- pansy
- alina
- CristinaK

Si premiile fiind impartite, astept sa vad rezultatele, la cine are timp.


14 ianuarie 2012

rulada de omleta


    Ohhh, rulada asta imi este tare draga, o am de la mami meu :-* , o faceam de foarte mica fiind printre primele mele opere din bucatareala. In caietul meu cu retete se incadreaza la scris infantil; dupa scris cred ca aveam vreo 10 ani :)) .
  Se face usor, repede si e delicioasa si satioasa chiar si fara paine, deoarece are putin faina.




   Preparare:

   Se bat 5 oua intregi cu 1 lingurita de sare (sau mi putn), cu 5 linguri de faina pline cu varf si cu 1 cana si jumatate de lapte. Rezulta o compozitie lichida


care se pune intr-o tava ca de prajitura (de aproximativ 25/35 , +/- cativa cm) tapetata cu hartie si unsa cu putin ulei sau intr-o tava incinsa cu ulei in ea (asta era varianta cand nu se gasea hartie de copt).


  Se da la cuptor la foc mediu, sau cum credeti, nu exista o regula. Cand este aproape gata, se scoate si se rade deasupra cascaval, branza sau ceva de genul (eu pun branza sarata de oaie intotdeauna, in functie de ce se pune deasupra se pune sarea in compozitie, ca sa nu iasa prea sarata),


 se da la cuptor inca putin cat sa se topeasca produsul lactat adaugat :P.
  Se scoate, se ruleaza pe lungime cat este fierbinte, se tine rulata in hartie inca 5 minute pentru fixare


 si se serveste cu turta naan de aici.

   Sa-mi spuneti, in caz ati facut-o, daca v-a placut.

    Pofta buna!!!


turta naan



Pentru un mic dejun usor dar copios, va recomand turtele naan care se fac in mai toate bucatariile din India, asa am aflat de la un post tv, de unde am si preluat aceasta reteta delicioasa.






Ingrediente
- 2 cani faina
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- 1 lingura ulei de masline
- aproximati 1/2 cana de lapte

' Se amesteca toate ingredientele pana rezulta un aluat nomal, laptele se adauga treptat, se adauga sau se pune
  mai putin in functie de cat cuprinde faina.
' Se framanta aluatul inca 10 minute pe blatul uns cu ulei de masline.
' Se lasa aluatul la odihnit, la cald, o ora.
' Se face o rulada din aluat, care se portioneaza in 6, din fiecare bucata se face cate o bila care se turteste
  apoi cu podul palmei si se intinde inca putin cu sucitorul, pana arata ca niste lipii mai mici.



' Se presara frunze de coriandru, care se preseaza putin cu mana pentru o fixare mai buna (eu nu am avut si
  am pus scortisoara, susan, oregano si funze de patrujel, cel mai mult mi-au placut cele cu scortisoara).
' Se dau turtele la cuptorul incins la maxim, cam 5 minute (timpul difera in functie de cuptor), pana sunt putin
  aurii pe margini. Vor fi niste turte crocante.


   - am facut si baghete plate pentru a intra toate in tava.

* Acest aluat este ideal pentru congelare. (eu il congelez deja format in lipii si cand imi trebuiesc le scot, le las la temperatura camerei cam 15 minute)

Sunt foarte bune cu unt, dulceata de coacaze sau o omleta ca aici.

   






    Pofta buna !!!!

11 ianuarie 2012

japoneza cu nuca



  Iau parte la provocarea nr. 2, autoarea este in continuare Ama. Mi s-a dat ca tema de casa blogul Bucatarului Amator. Si pentru ca venea Sf. Ion, iar tata este Ion si mare amator de nuca, mi-am ales Prajitura Japoneza. Este o prajitura usor de facut, nu necesita mult timp si demential de buna.






Ingrediente:

Pt blat 
- 5 oua
- 300 g nuca macinata
- 250 g zahar
- 2 linguri faina
- jumatate lingurita sare
- 1 plic zahar vanilinat
- 1 lingurita esenta rom

Pt glazura
- 4 linguri zahar praf
- 1 lingura ulei
- 2 linguri cacao
- 3 linguri apa
- 1 lingurita esenta de rom

Pt decor
- alune macinate

' se bat ouale spuma cu sarea, apoi se adauga treptat 150 g zahar, la final spuma trebuie sa arate ca o bezea.


' se adauga nuca macinata, esenta de rom si faina amestecand in tot acest timp cu o lingura de sus in jos,
 pentru a nu se lasa spuma foarte tare.


' se toarna compozitia de blat intr-o tava tapetata cu ulei si faina sau cu hartie de copt, de dimensiuni mai mici,
 20/30 recomanda Bucatarul (a mea este de 25/32), se da la cuptorul incins la 180 grade Celsius (la foc
 mediu) pt cca 12 minute, pana cand blatul este putin rumen si suprafata nelipicioasa, dar sa nu se lase nici
 prea mult.


' intre timp se freaca galbenusurile cu 100 g zahar pana ajunge la o conistenta cremoasa si pufoasa, se toarna
 peste blatul deja copt si se mai da la cuptor pntru inca cca 10 minute.


' se scoate blatul din cuptor si se lasa la racit.


' in acest timp se face glazura, se amesteca toate ingredientele fara esenta de rom si se dau in clocot maxim 3
 minute, se adauga esenta de rom si se tapeteaza prajitura deja racita.


' se decoreaza cu alune macinate.


  Tati mi-a zis ca sigur am mai bagat ceva ingredient secret, ca e prea buna pentru o prajitura asa simpla :) si intr-adevar a fost delicioasa, pacat ca nu puteti si degusta, trebuie sa ma credeti pe cuvant :P .


 O portie virtuala si pentru cititorii mei 

  Gataaaa, mai mult mi-a luat sa fac postarea decat prajitura....