24 februarie 2012

offf topic, mama ei de curiozitate

   Probabil cu acest post imi voi pune cenusa-n cap, dar nu ma intereseaza, deja e prea de tot. Ideea nu-mi apartine deloc, am preluat-o de la Monica, careia-i dau dreptate. A pus degetul pe rana. Uite ce zice ea legat de intrebarea: "nu ai copil?" sau "nu ai de gand sa faci copil?"
  "NU intrebati oamenii daca vor/isi doresc/ intentioneaza sa faca copii si mai ales cand. E ca si cand i-ati intreba daca si-o trag cu prezervativ au ba. "
  Parerea mea e ca punand o intrebare de genul puteti incomoda foarte tare. Poate acea persoana nu poate avea copii si nu veti face decat sa deschideti o rana. Sau poate chiar nu vor sau nu e momentul si nici treaba altora sa intrebe.
  Sunt intrebata si eu, destul de des si strang din dinti pentru a evita un raspuns urat si pe masura intrebarii.
  DRAGI CURIOSI, VOM FACE COPII CAND VREM SI CREDEM DE CUVIINTA.
  Mai exista o alta mare intrebare: "nu te mariti?" sau "cand te mariti?"
  Vreti sa stiti raspunsul? CAND VOI GASI PERSOANA POTRIVITA. SAU CAND PROBABIL MA VA CERE... Desi multi nu vor sa recunoasca, totusi traim intr-o lume a barbatilor si oricat de mult ai vrea tu femeie sa te casatoresti, tot dupa dl X trebuie sa astepti, te mariti cand TE CERE EL DE NEVASTA, cand el s-a saturat de burlacie.

  Va rog ca inainte sa mai intrebati stupizenii de genul, sa va ganditi de zece ori inainte. 

   Si stiti ceva, daca intrebarile de mai sus sunt indeplinite cu succes, vine urmatoarea intrebare: "cand faci un fratior celui mic?" Chiar nu e nevoie sa continuati cu acest sir de intrebari lipsite de sens si pline de curiozitate.

PS daca sunteti de acord cu mine, va rog sa preluati ideea, ca pe o leapsa :D



22 februarie 2012

pizza Budy Valastro

   Am invatat acest gen de pizza de la Budy Valastro, de cate ori o fac, in casa miroase exact ca la pizzerie.
Ingrediente pentru aluat:

  • 3 cani si jumatate de faina
  • 1 plic de drojdie uscata (7 gr)
  • 2 linguri ulei de masline
  • sare
  • apa calda cat cuprinde
   Se amesteca toate ingredientele de mai sus (mai putin apa), se face o gaura in centru si se adauga apa treptat, intre timp framantati incontinuu pana rezulta un aluat elastic. Framantati 10 minute aluatul si lasati-l 30-45 minute la odihnit, in mediu cald. Dupa acest timp, in care aluatul a si crescut, se imparte in 3 si se intind foile de pizza cu sucitorul. Daca stiti sa le si invartiti pe deget si mai bine, eu am incercat si nu vreti sa stiti ce s-a intamplat :)).
   Sosul:
  • aveti nevoie de o conserva (cca 250 ml) de rosi tocate, pe care le mai maruntiti si le treceti printr-o sita, frecand cu o spatula, astfel nu se pierd rosiile si iese o pasta fina. (totul se poate inlocui cu bulion mai subtire sau subtiat cu putina apa)
  • se fierb: pasta de rosii cu putina sare, jumatate lingurita de zahar, 2-3 catei de usturoi pisati si piper pana devin un sos, apoi se adauga 2-3 linguri de parmezan ras
   Foile de pizza se ung cu sos, se pun felii de ciuperci proaspete, sunca, salam sau orice altceva (am pus salam uscat), se presara frunze de busuioc si parmezan ras. 
  Se da blatul la cuptorul incins la maxim, timp de 7-10 minute.


*acesta este un mod de a face pizza, din emisiunea lui Budy am invatat 4 variante, dar toate la randul lor.

...si poza de final, chiar finalul finalului :)), am avut niste mancaciosi la masa, ca eu pana sa fac poza s-a mancat   o pizza si trecusera la a doua :D, deci asta e ce a ramas din ea.  
  POFTA BUNA!

21 februarie 2012

bookcrossing: "mananca, roaga-te, iubeste"


 Uh, este prima data cand particip la un bookcrossing, am mai auzit eu de asa ceva de la Simona si tot de la ea am aflat si de acesta. Sustin si eu acest gen de "leapsa" cu carti, este geniala ideea pentru devoratorii de carti, mai ales ca nu sunt prea ieftine si asa mai scutim cativa copaci. Ideea este sa lasam cartile sa circule, sa se bucure si alti cititori de ele. Buuuun....
  ....de data aceasta, bookcrossingul este initiat de catre Cristina (http://boutiqueechic.blogspot.com/2012/02/bookcrossing-eatpray-love.html), se adreseaza doar posesorilor de bloguri, concursul se incheie in data de 01 martie 2012.
  Cine doreste sa se inscrie, este invitat aici, conditiile sunt putine si foarte usor de indeplinit, dovada ca, Cristina doreste sa ne daruiasca aceasta minunata carte.

Urati-mi multa bafta!!!!!! :D

20 februarie 2012

eclere cu ciocolata

 
 Mi-am propus de mult timp sa fac eclere, la mine in casa sunt foate apreciate, dar nu am timp sa le fac atat de des pe cat as vrea. M-a stimulat cumnata mea, de le-am facut. Zicea ca are musafiri si trebuie sa mearga la cofetarie sa cumpere etc. Pentru ca venise in vizita la mine, i-am promis ca am sa-i fac eu eclere mai bune ca in cofetarie (modesta de mine) si intr-adevar, au fost foarte apreciate.




Ingrediente pentru aluat:

  • 200 g faina
  • 260 ml apa
  • 80 ml ulei
  • 5 oua
  • 1/2 lingurita de sare
Cum se prepara:

  • se fierb apa cu sarea si cu uleiul
  • cand dau in clocot se ia vasul de pe foc si se adauga faina. Se amesteca bine pana cand aluatul se desprinde de pe peretii vasului. Se lasa la racit.
  • ouale se dezleaga putin cu furculita si se adauga treptat peste aluatul rece.
  • aluatul rezultat se pune intr-un pos si se spriteaza gogosele cat o nuca
  • se coc 20 de minute in cuptorul incins 
  • cand s-au racit, se taie un capacel incomplet prin care se umplu
  • eu nu am taiat acel capac ci am injectat crema cu acelasi pos dar alt cap










Ingrediente pentru crema:
  • 1 cana lapte rece
  • 5 linguri zahar
  • 2 linguri cacao
  • 1 lingura cu varf de faina
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 50 g unt
  • frisca din 50 ml de frisca lichida
Cum se prepara:
  • se pun zaharul,faina si cacaoa intr-un vas, se amesteca bine si se adauga treptat laptele, cu grija pentru a nu face cocoloase
  • se fierbe la foc potrivit, amestecand incontinuu, pana se ingroasa
  • se adauga esenta de rom si untul, se amesteca bine si se lasa sa se aceasca
  • se umplu gogosile cu crema si se orneaza cu ciocolata topita la bain-marie, sau daca va ramane crema cum mi-a ramas mie, o amestecati cu frisca si ornati gogosile conform pozei :D

                         POFTA BUNA!!!

19 februarie 2012

budinca de orez caramelizata



   Al meu prieten a poftit la orez cu lapte, asa ca m-am pus eu pe treaba, nu mi-a iesit orez cu lapte ci budinca de orez.







   Cum am facut 1.

  • am fiert o cana de orez cu doua cani de apa
  • cand a scazut apa, am adaugat doua cani de lapte, jumatate lingurita de sare si zahar dupa gust
  • am ras si putina coaja de lamaie
  • spre finalul fierberii, cand e aproape inflorit orezul, am adaugat jumatate de lingurita de scortisoara
  • pregatiti vasul in care se va pune orezul, eu l-am trecut prin apa rece si am lasat orezul sa se raceasca
  • se rastoarna abia dupa racire, chiar daca nu vrea sa iese, lasati vasul rasturnat, gravitatia isi va face treaba dupa cateva minute.

  

 Cum am facut 2.
  • orezul mai sus pregatit l-am impartit in doua, jumatate a ramas cum e mai sus iar jumatate l-am gatit mai departe la cuptor
  • am taiat felii mai groase un mar
  • am pus feliie intr-un vas ca pentru briose mai mari, peste care am presarat doua linguri de zahar si am dat vasul la cuptor la 200 grade Celsius pan s-au caramelizat
  • am pus budinca peste mere si am dat la cuptor pana s-a aurit orezul
  • se rastoarna dupa cateva minute, cat e calda, pentru a se desprinde zaharul, deasupra raman merele caramelizate. 

   Cam atat :), pofta buna!

17 februarie 2012

ciuperci impanate cu conopida si orez

  De ce aveti nevoie:

  • maxim o cana de orez (depinde cat de mult vreti ca si cantitate)
  • o conopida
  • ciuperci champignon (eu am folosit brune) atatea bucati cat sa acopere fundul vasului in care gatiti
  • o ceapa 
  • o capatana de usturoi
  • smantana cam 100 ml
  • lapte cateva linguri (aproximativ 4-5)
  • cascaval afumat (se poate inlocui si cu alt gen lactat :D)
  • sare
  • piper
  • curcuma sau curry
  • ulei (eu am folosit de struguri)
  • vas roman daca aveti, e mai indicat
Cum am facut:

  • conopidat am desfacut-o in buchetele, am spalat-o si apoi am fiert-o in apa cu sare
  • orezul l-am spalat bine in cateva ape si l-am dat si pe el in clocot in apa cu sare
  • intre timp am pregatit usturoiul si ceapa, le-am tocat separat pentru a le cali
  • am curatat si ciupercile, cozile le-am tocat separat si palariile le-am lasat intregi, pe care le-am trecut rapede prin ulei de strugui pe ambele parti
  • in sosul ramas de la ciuperci, am calit ceapa, am adaugat usturoiul si cozile de la ciuperci
  • orezul se scurge de apa, la fel si conopida pe care o si maruntim putin, nu foarte tare
  • peste ceapa calita cu usturoi si cozile de ciuperci, se adauga orezul fiert si se mai lasa maxim 2 minute pe foc
  • se potriveste de sare, daca mai este cazul) si se adauga piper dupa gust
  • vasul roman se lasa 15 minute in apa cu tot cu capac
  • am uns cu putin ulei fundul vasului, am pus un strat subtire de orez peste care am presarat curcuma 
  • peste am pus ciupercile umplute cu conopida, am mai adugat un strat subtire de orez presarat cu curcuma si deasupra conopida ramasa
  • am facut un sos din smantana si lapte, adaugi lapte atat cat sa curga smantana si am pus 
  • se pune sosul peste mancare si deasupra se rade cascaval afumat
  • se pune capacul si se da vasul la foc mediu pentru 30 minute, dupa care se scoate capacul si se mai lasa aproximativ 20 minute



  Se poate consuma ca atare sau ca si garnitura la preparate din carne de pasare.

PS  pozele le adaug pe seara :P

UPDATE  am venit cu pozele, acuma le-am descarcat si am vazut cat de rele sunt, doar astea au iesit din tot ce am facut...daca se pot numi astea poze, imi pare rau ca am facut postul inainte sa vad pozele :( , sunt destul de suparata acuma....

8 februarie 2012

paine cu faina neagra de grau

 


 Mi-am propus sa incerc ceva de capul meu, sa fac o paine cum as crede eu de cuviinta, imi place mult sa improvizez sau sa inventez cate ceva. Si cum noua mea obsesie care nu mai e chiar noua, e painea, normal ca de ea m-am si "luat".





Ingrediente:

  • 400 g faina alba 650
  • 400 g faina neagra de grau 1100
  • 1 lingurita si jumatate de sare
  • 1 lingura si jumatate de miere de albine
  • 500 ml lapte caldut
  • 6 linguri ulei de masline
  • seminte de in
  • seminte de floarea soarelui 
  • susan
  • drojdie proaspata 50 g
- am pus drojdia la dospit cu mierea, sarea si 6 linguri de lapte, am lasat sa se odihneasca jumatate de ora
- am amestecat faina, am facut o gaura in mijloc si am adaugat drojdia, uleiul de masline, semintele de in si de floarea soarelui si treisfert din cantitatea de lapte.
- se framanta aluatul cam jumatate de ora, daca e nevoie se mai adauga din lapte si se lasa la odihnit 1-2 ore, pana isi dubleaza volumul
- se ia iar la framantat 10 minute si daca mai este necesar se mai adauga faina.
- se fac 2 paini, se presara susanul, se pun in forme si se mai lasa la odihnit 30 minute, se cresteaza deasupra in 2-3 locuri
- se dau la cuptorul incins la 200-220 grade Celsius si se pune un vas cu apa pentru a crea mediu umed  (nu sunt foarte in tema cu acest aspect, m-a invatat o experta http://vegetarian-gustos-si-sanatos.blogspot.com/ mai trebuie sa ma lamuresc si eu)



 ....si asta mi-a iesit


    Pofta buna!!!!

4 februarie 2012

fursecuri din aluat fraged

 

 

Imi place ca atunci cand primesc musafiri, anuntati, sa fac ceva dulce.  Cand a venit la noi nepotelul prietenului meu, am facut aceste fursecuri. Stiu ca ma repet, dar eu ador genul acesta de dulciuri, pentru ca merg bine la o cafea, sau seara la un film insotite de ceai. Revenind la oile noastre...




Ingrediente:
- 300 g faina
- 150 g zahar
- 2 galbenusuri
- 200 g unt rece
- 2 linguri smantana
Glazura de zmeura:
- 125 g zahar pudra
- 2-3 linguri sirop de zmeura
Decor:
- zahar tos


  • faina, zaharul (cele 150g), galbenusurile, untul si smantana se framanta bine pana cand ajunge la o consistenta frageda
  • se inveleste aluatul intr-o folie si se refigereaza o ora
  • se pregateste tava cu hartie de copt si cuptorul la 180 grade Celsius
  • aluatul se intinde pana la o grosime de 1 cm, pe blatul de lucru presarat cu faina si se taie cu formele
  • se pun fursecurile in tava si se dau la cuptor cca 12 minute, pana capata o culoare aurie
  • se lasa la racit si apoi se dau cu glazura de zmeura cu ajutorul unei pensule
  • se decoreaza imediat cu zahar tos (eu nu am mai pus, pentru ca ar fi fost prea dulci)
Glazura de zmeura: zaharul pudra se amesteca cu 2 linguri de zmeura, daca este mult prea solid incat nu se poate intinde cu pensula, mai adaugati putin sirop.




          Pofta buna!!!

2 februarie 2012

piept de pui cu prune confiate si nuca

 

O delicatese pompoasa si foarte usor de pregatit. O recomand tuturor persoanelor care sunt deschise sa incerce gusturi noi, pentru ca este un buchet de arome.






   Am folosit:
- 1 piept de pui
- prune confiate cam 100 g
- nuca macinata cca 2 cani
- sare
- scortisoara

  Sos:
- nuca taiata o cana
- 100 g smantana
- 100 ml suc de portocale proaspete

  Garnitura:
- compot de afine negre (sau ceva in genul acesta)

Umplutura


  • pieptul se desface pe muschi exact ca la snitele si se bat putin doar cat sa se fragezeasca    
  • se condimenteaza cu sare si scortisoara si se tavalesc prin nuca macinata exact cum se face la snitele prin faina
  • se ia o bucata in mana, se pune o pruna* intr-un capat si se ruleaza dupa care se sigileaza cu o scobitoare. Procedati asa pana terminati toate fileurile. Daca mai este necesar mai tavaliti o data bucatile de carne prin nuca macinata
  • se pun bucatile de carne intr-o tava in care s-a pus un pahar de supa de pui** sau apa, se picura ulei de masline peste carne si se sigileaza tava cu capac
  • se da tava la cuptorul incins la 200 grade Celsius cam 15 minute dupa care se scoate capacul, se insiropeaza cu sosul lasat, fiecare bucata de carne si se mai lasa in cuptor cam 10-15 minute

Sosul



  • nucile taiate se prajesc intr-o tava dupa care se adauga sucul de portocala si se lasa sa fiarba aproximativ 5 minute, se dauga smantana si se mai lasa sa dea un clocot si gata sosul
   Pieptul de pui se serveste impreuna cu sosul de nuca si compotul de afine negre, care este de fapt cireasa de pe tort, completeaza foarte bine acest meniu.

*prunele confiate folosite de mine au fost destul de moi si nu necesitau hidratare. In caz ca aveti prune foarte uscate sa nu uitati sa le si hidratati in suc de portocale 
**se poate face foarte repede putina supa de pui, in timpul pregatirii fileurilor. Oasele si pielea de la piept le puneti repede la fiert intr-o craticioara si asa gustul mancarii va fii mai aromat.

   Si acum pozele :) si o portie pentru voi ;)
   


 POFTA BUNA!!!


1 februarie 2012

champignons bruns cu carnati




Incet, incet, ajung sa postez cate o mancare facuta in ianuarie sau cate o prajitura, sunt in urma cu temele. Astazi le-a venit randul ciupercilor facute in coproductie, eu le-am cumparat si prietenul meu le-a pregatit :D .


     Se iau cateva bucati de champignons mai mari, se curata, cozile le-am folosit la omleta se sareaza si pipereaza in interiorul palariei, am pus cate un varf de cutit de unt in fiecare palarie, cate o bucatica de cascaval si apoi doua feluri de carnat feliat. Deasupra am (mai bine zis le-a ) "capacit" ciupercile cu o alta felie de cascaval afumat. Le-am servit alaturi de mamaliguta calda.
    Nu este ceva complicat si nu necesita o reteta in mod special. Ciupercile se pot umple cu orice avem prin casa, se pot face chiar in zilele de post sau pt diete/alte regimuri alimentare, umplute cu legume.





pofta buna!!!!