29 iunie 2012

pui cu legume


   Cine nu stie sa faca pui cu legume, o mancare pe cat de banala pe atat  de buna. Ia putin timp pt pregatire, dar ceva mai mult pt a se face, dar cui ii pasa, atata timp cat nu stam la cratita sa amestecam pe acolo.


Se incepe cu vasul roman , il lasam la inmuiat in apa rece timp de 15 minute.




   Necesar: una bucata pui, partile pline de carne cum ar fi piptul, pulpele si aipile si multe legume (cartofi, marcovi, mazare, fasole verde, ceapa si ce o mai fi. Nu am cantitati, totul merge la ochi si la ce avem prin casa. 
   Pregatire: daca sunteti la dieta sau exista un bolnav de diabet, carnea de pasare se va curata de piele si nu se vor folosi aripile. Se scurge de apa vasul roman si se umple cu bunatati. Am condimentat carnea cu sare si piper pe care am asezat-o pe fundul vasului. Legumele le-am amestecat initial si potrivit de sare si le-am presarat pe deasupra  puiului. Am pus capacul vasului si am dat la cuptor cam 30 minute dupa care am scos capacul si am mai lasat pana s-a evaporat din apa si puiul dadea mici semne de a se praji.





  
   Este ideala mancarea daca nu vrei sa consumi mancare grasa, puiul fara piele in vas roman este foarte usor. Dupa cum ati vazut nu am folosit deloc alte grasimi. Puiul meu este cu piele deoarece eu o ador, dar chiar si asa, nu se compara cu puiul gatit in grasime.
  Se serveste ardei gras copt.

      POFTA BUNA!!!

28 iunie 2012

chiftele cu ciuperci




   Chiftelele se fac foarte usor dar dureaza pana le prajim, suntmigaloase, eu asa le-am vazut din totdeauna. Cand am aflat cu mult timp in urma ca se pot coace la cuptor, am zis gataaaa, de acuma pot sa le fac mai des, am eliminat partea plictisitoare si enervanta. Da ma deranja mirosul de prajit din bucatarie, grasimea sarita pe aragaz si pe pereti...aburi, grasime etc....voi femeile stiti la ce ma refer. Doamneeeeeee ce bine ca se pot face la cuptor, aleluia!!!!




   Cum am facut eu maglavaisul de chiftele:
  • cam 400 g care tocata amestec porc/vita, era1:1 facuta de mine sau doar vita pt bolnavi
  • 2 morcovi normali ca cei din gradina, nu aia biiiiig din supermaket si fara gust
  • 1 conserva de ciuperci champignon cred ca era de 250 g
  • usturoi, cativa catei, cat suportati
  • paine cam 2 felii
  • 1-2 oua
  • sare
  • piper
  • eventual alte condimente, tine de gust
  • frunze de patrunjel
  1. ciupercile le-am taiat marunt cu cutitul, am vrut sa se simta si nu le-am dat la nici o masina, nu le-am vrut pasta
  2. usturoiul l-am presat prin presa speciala de usturoi
  3. morcovii i-am presat la fel ca pe usturoi, in presa de usturoi
  4. am tocat cateva frunze de patrunjel (era iarna si nu am avut si alte frunze, acuma puteti pune ce aveti prin gradina)
  5. feliile de paine le-am inmuiat in apa, le-am scurs bine si apoi sfaramitat
  6. toate cele de mai sus le-am incorporat in macinatura de carne si am adaugat 2 oua. Am pus 1 ou si am vazut ca nu e suficient, asa ca l-am pus si pe al doilea. Nu va fie frica, va dati seama la mana daca e nevoie sau nu.
  7. am condimentat si le-am pregatit in mici bilute pt a le da la cuptor. Eu nu le-am mai tavalit prin nimic, le-am lasat asa.



    POFTA BUNA!!!

PS am uitat sa va zic avantajul, au un continut foarte scazut in gasimi nefiind prajite pe foc ci in cuptor, ele mai elimina si restul de rasimi ce-l mai au pe acolo, iar daca sunt doar din carne de vita, cu atat mai mult. Sunt numai bune si pt o dieta.

25 iunie 2012

prajitura cocos




   A trecut o luna de la ziua mea de nastere si nu am apucat sa va arat prajitura pe care am facut-o. Nu mi-am tinut ziua, nu am facut tam-tam mare, practic faceam oricum o prajitura pt ca era sfarsit de saptamana.
  Imi place nuca de cocos destul de mult si imi doream sa fac o prajitura cu nuca de cocos, asa ca  am facut dupa reteta din caietul mamei.





   PREPARARE:

   Blatul:6 albusuri se bat spuma cu 200 g zahar, se adauga 200 g nuca de cocos si o lingura de faina. Va rezulta un aluat mai compact, mai tare, se intinde cu ajutorul lingurii. Se pune in tava tapetata cu hartie si se da la cuptorul preincalzit la foc mediu pana cand este putin rumena pe margini.

inainte de coacere
dupa coacere

    Crema: 6 galbenusuri se freaca cu 200 g zahar pana-si mareste volumul si devine ca o crema, se adauga cacao foarte neagra cam 2-3-4 linguri (depinde cat de concentrata va place crema) si se fierbe pe abauri. O lasati la fiert pana cand crema are tinuta, nu mai curge, veti sesiza diferenta. In tot acest timp amestecati cu lingura de lemn pt a nu se carameliza. Se lasa la racit.
  Separat se freaca cam 200 g unt pana devine spumos, peste se adauga treptat din crema de cacao racita si se amesteca cu forta ca sa nu se taie crema.


  Crema se pune peste blatul racit. Este indicat a se lasa cateva ore la rece inainte de a fi taiata prajitura, asta pt cine are rabdare, ca eu nu am putut.



Va rog sa va serviti....
    POFTA BUNA!!!

19 iunie 2012

dulceata de capsuni


   In mai am facut dulceata de capsuni, numai ce aparusera capsunile. Am cam fost trasa de urechi de catre unele gospodine, ca e prea repede, ca-s prea scumpe ca...ca... etc. M-am grabit deoarece era un timp ploios, schimbator si ma gandeam ca nu vor fi mult timp pe piata si risc sa le gasesc foarte batute de grindina, stricate....fata desteapta sunt eu si copil de agronom calificat, pentru ca sezonul capsunilor anul acesta a fost taaaaare scurt si cine a asteptat sa le ia mai ieftine de 6,50-7,00 lei a asteptat degeaba. De dimineata am fost in piata sa mai iau jumatate de kg si deja erau cu 12,00 lei, pret care tine de o saptamana.

   Gata cu povestile, am cumparat capsuni de 20,00 lei si dupa ce le-am ales eu si spalat, au ramas 2 kg de fructe coapte si frumoase numa bune de fiert.

    Deci cum am facut eu:

  • 2 kg capsuni
  • 500 gr zahar (ma repet, nu-mi place sa consum produsele dulci excesiv de dulci. Totul este moderat la noi, stiu ca multa lume face 1:1, eu nu)
  • si rabdare 
   Procedura de executie: (au iesit 4 borcane)
  • am ales capsunile coapte bine si sanatoase, le-am spalat si lasat la scurs de apa intr-un ciur
  • dupa ce s-au scurs cat de cat de apa, le-am pus in cratita in care urma sa le fierb (eu am folosit una de 8 l ca sa aibe loc, pt ca se cam umfla si nu vroaim sa frec aragazul), am adaugat zaharul, le-am amestecat cu lingura de lemn si au stat asa 24 de ore la frigider. Adica de pe o zi pe alta. Cand am ajuns de la serviciu le-am pregatit si urmatoarea zi dupa serviciu le-am fiert.
  • a doua zi le-am mai amestecat, am bagat mana si le-am spart putin, nu mult, am dat de 3 ori cu mana pe acolo si le-am pus la fiert la foc mic
  • pe perioada de fierbere se face o spuma mai albicioasa pe care am tot strans-o pana catre final, cand nu se mai face. Spuma respectiva nu este prea sanatoasa, sunt ceva toxine eliminate de la zahar...asa, ce am inteles eu tot citind. Oricum si mama o strangea si bunica, am facut si eu la fel, clar nu e buna :P
  • este gata atunci cand picurati din suc pe o farfurie si ramane in stropi fara sa se imprastie sau sa curga.
  • cat au fiert capsunile am pregatit cateva borcane, le-am spalat bine si clatit si mai bine. Nu le-am sterilizat cum fac alte persoane, dar o puteti face. 
  • dulceata fiarta am pus-o in borcane, deasupra am presarat putina aspirina, le-am pus capacul si apoi le-am dat la odihnit timp de doua zile. 
  • La odihnit se pun borcanele in paturi (perini cum facea bunica) astefl in cat dulceata sa se raceasca foarte incet.
  • Dupa doua zile am facut pozele si le-am pus in raft pt la iarna.
   Cam atat. Acuma exista tot felul de modalitati si amestecuri, eu am vrut varianta clasica, facuta de mama pentru ca-mi era dor. Din jumatatea de kg cumparata de dimineata voi face si eu jeleu, poate fac un post ;) Dar pentru cine vrea varianta clasica si simpla, asta este. 



    Sa aveti o zi cat mai racoroasa si camara cat mai plina!

15 iunie 2012

absenta motivata

   Am sa incep iara perioada de absentare, dar din cu totul alte motive decat data trecuta. Daca pentru absentele din trecut nu am dat explicatii, acum o voi face deoarece am scuze de scuze :P .
   Eu vara, la fel ca si iarna, prind un chef de viata de nu va imaginati. Sunt tare zburdalnica, exact ca un copil mic, nu ma poti tine in casa








decat atat cat e de musai....mai trebaluiesc prin casa cat sa nu ma manance serpii, vorba mamei :)), in rest valea afara....afara insemnand nu in fata blogului ci la munte sa ne racorim sau la tara la parinti unde desi nu dau la sapa (ca tata nu ne lasa, cica e gradina lui), trebuie sa strang recoltele...in colaborare cu cumnatele.....bine bine, recunosc ca ele fiind din sat, lucreaza mai mult decat mine la gradina si le multumesc, ca mananc de pe spatele lor....norocul meu cu ei toti.
  Saptamana aceasta am strans mararul pentru al pune pe iarna, va spun cum:  ales, facut buchetele, spalat, tocat cu cutitul, lasat la zvantat cateva ore, bagat in caserola si varat in congelator.


   Duminica am stat cu "dosul" in sus si capul in jos timp de doua ore impreuna cu boyfrendu' sa culegem mazarea pastai.Nu vreti sa stiti cum ardea soarele a ploaie de m-am parlit toata, noaptea a si fost o ditamai furtuna, pentru prima data in viata mea mi-a fost frica.
  Luni si marti am stat de am desfacut la mazare tot in colaborare cu boyfrendu', ca dor la iarna si el consuma :)). Mazarea boabe am pus-o pe iarna asa: desfacut pastai mazare, spalat boabele in cateva ape, lasat in ciur la scurs, portionat in pungi si varat la congelator.

  ....si am facut si dulceata de capsuni, am sa revin si cu postarea...ca reteta nu e vreo chestie...cea traditionala :P.

   Ce ziceti, ma scuzati asa peste vara daca nu-s? :D Sunt motivata ;).

   VA DORESC SI VOUA SA AVETI PARTE DE CAT MAI MULTA RELAXARE.

12 iunie 2012

tocanita de galbiori cu piept de pui

  In vara am fost la cules de galbiori, la Miercurea Ciuc, vreau sa va zic ca eu ciuperci mai bune ca astea nu am mancat. Am avut ceva de lucru la curatat dar merita. Le-am trecut prin apa clocotita si dupa ce s-au racit le-am bagat la congelator. Astazi le-a venit si lor randul la mancat. Sunt pregatite in coproductie :)), adica impreuna cu prietenul meu si a iesit asta :



 Cum am procedat:
- nu voi putea oferi cantitati exacte, deoarece este facuta "dupa ochi", dar am calit cca 5 min doua cepe mari si tocate, am adaugat cam 3 ardei grasi apoi galbiorii scosi din congelator si am mai adaugat putina apa si am lasat la fiert cca 15 minute.
- am folosit doua bucati de piept de pui de pe care am scos carnea si am taiat-o in cuburi.
- cand sunt fierte pe jumatate ciupercile, se adauga si canea


piept de pui si galbiori
 - se lasa pe foc pana sunt fierte ciupercile si pieptul de pasare
- se condimenteaza cu sare, piper si un condiment pentru tocanite. Eu imi cumpar condimentele din Ungaria deoarce  exista o gama mai diversificata, mai jos puteti vedea in poza condimentul de la Maggi.
- la final am adaugat 4 linguri de smantana si am lasat sa mai fiarba 5 minute si gata

ardei gras scos din congelator
   - eu legumele le-am pus la pastrat in congelator, pregatite in functie de nevoi, din aceasta cauza sunt cum le vedeti
ceapa cu ardeiul gras la calit

 si cu ciupercile

plus pieptul de pui

condiment cu specific unguresc de la Maggi

tadaaammm!!!!...se serveste cu mamaliguta

POFTA BUNA!

6 iunie 2012

visine in miere de albine




  Pentru ca s-a deschis sezonul la facut provizii pentru la iarna, vin si eu cu o propunere pe care o stiu doar in teorie, netestata de mine.

  Am intrat in posesia mai multor retete de mancare-conserve facute la rece. Ele apartin d-nei Elena Nita Ibrian (asa scria pe recomandare). 
  M-au impresionat foarte mult conservele la rece, pe care o sa le impartasesc cu voi. Cu siguranta ca nu voi putea sa le testez pe toate, dar le voi posta pe considerentul ca sunt persoane care cauta asa ceva. Eu vreau sa incerc reteta cu visine si cu capsuni.



   Si acuma ce spune reteta:



     1 kg. de visine bine coapte, se curata de codite si samburi, punandu-se într-un borcan. Peste visine se toama 4 kg. de miere. Borcanul se înfasoara cu hartie închisa la culoare. Se lasa la loc uscat timp de 6 saptamani .
     Se scot apoi usor visinile cu o paleta, se pun în alt borcan, iar peste ele se toarna mierea în care au fost macerate ca sa fie bine cuprinse. Se leaga cu celofan si se pastreaza la loc racoros si uscat.
     Visinile astfel preparate se pot utiliza fie ca dulceata, fie în componenta altor preparate: salate, compoturi, prajituri, etc.
       Înainte de a fi utilizate în diverse preparate, visinile se lasa sa se scurga de sirop într-un vas emailat.
       Siropul rezultat se poate folosi si separat sau pastra la rece în borcan acoperit, sub forma de sirop de visine. 

   Abia astept sa testez si eu. Am sa incerc capsunile sub aceeasi forma cu deosebirea ca voi pune doar 2 kg de miere de albine la 1 kg de fructe.